Popotovanja

Policija preiskuje razstavo, ki je odnesla direktorja Narodnega muzeja

A.R.
10. 6. 2022, 11.54
Posodobljeno: 10. 6. 2022, 12.01
Deli članek:

Policija je začela s preiskavo sporne razstave v Narodnem muzeju Slovenije Popotovanja z umetniškimi deli iz zbirke družine Boljkovac, zaradi katere je v četrtek odstopil direktor muzeja Pavel Car. Kot so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana, so pričeli izvajati aktivnosti za preveritev navedb, tudi prek drugih pristojnih institucij, v skladu z ugotovitvami pa bodo nato izvedli nadaljnje postopke.

Sašo Radej
Odstopljeni direktor Narodnega muzeja Pavel Car v strokovni javnosti sproža nekaj dvomov, da je bila priprava razstave strokovno ustrezna.

V Narodnem muzeju Slovenije so za STA povedali, da dokler poteka predkazenski postopek, ne morejo in ne smejo komentirati zadeve, na ministrstvu na kulturo pa so pojasnili, da zaenkrat dodatnih informacij nimajo.

Na ministrstvu so v sredo, ko so v Narodnem muzeju Slovenije tik pred napovedanim odprtjem razstave to odpovedali, napovedali, da bodo preučili okoliščine, ministrica Asta Vrečko pa je v četrtkovi izjavi za medije povedala, da se s policije nanjo ni še »nihče obrnil«.

V Narodnem muzeju Slovenije bi morali v sredo odpreti razstavo, ki ni bila v programu muzeja, obljubljala pa je vrhunska svetovna imena slikarstva: Pabla Picassa, Edgarja Degasa, Henrija Matissa, Henrija de Toulouse-Lautreca, Joana Miroja, Josepha Williama Turnerja, Edvarda Muncha, Kazimirja Maleviča, Marca Chagalla in druge.

Površna že priprava razstave

Ker se je pojavil dvom o avtentičnosti del in tudi certifikatov in se je glede tega vnela burna javna razprava, na ministrstvu pa so prejeli tudi več zaskrbljenih pisem, so v muzeju odprtje razstave po sestanku direktorja muzeja na ministrstvu odpovedali. Umetnostna zgodovinarka Beti Žerovc je na primer za četrtkove Odmeve na nacionalni TV povedala, da »kar je bilo objavljeno na strani narodnega muzeja, so se seveda zdeli že na prvi pogled ponaredki«.

Car je kljub sprva zagovorniški drži v četrtek zaradi objektivne odgovornosti nepreklicno odstopil z besedami, da je bil naiven, saj da je vodenje razstave zaupal napačni osebi. A da je taka priprava na razstavo predvidenega obsega, se je zdelo neverjetno.

Po besedah Žerovčeve v Odmevih takega projekta »ne oglašuješ za tri dni vnaprej, ampak seveda ogromno vnaprej. To je tudi gospodarsko smotrno, ker to neka dobrodošla stvar za turizem. Taka razstava se pri nas še ni zgodila in ne bi bila zanimiva samo za nas, ampak tudi za širšo regijo«. Za razstavo so se sicer, kot je sprva pojasnil Car, odločili šele pred nekaj tedni, ko so ob prenovi muzeja so ugotovili, da imajo še nekaj prostih razstavnih prostorov, ki so jih želeli napolniti z omenjeno gostujočo razstavo, so še zapisali pri STA.