pohod svobode

Imran Khan vlado v Pakistanu pozval k razpisu predčasnih volitev

A.R.
26. 5. 2022, 09.04
Posodobljeno: 26. 5. 2022, 09.15
Deli članek:

V Pakistanu že od minule nedelje trajajo množična zborovanja v podporo aprila odstopljenemu premierju Imran Khanu. Danes je množica vstopila v upravno središče prestolnice, kjer je Khan v nagovoru sedanji vladi postavil ultimat.

Profimedia
Podporniki opozicijske stranke PTI so v nedeljo začeli pohod proti Islamabadu

Nekdanji pakistanski premier Imran Khan je danes postavil 6 dnevni ultimat vladi za razpis predčasnih volitev. Od minule nedelje že traja množični pohod proti prestolnici države Islamabadu, imenovan »pohod svobode« (Azadi marš), na katerega je svoje podpornike pozval Khan, proti protestnikom pa je policija postavila več blokad. Te jim danes zjutraj niso uspele preprečiti dramatičnega vstopa v strogo varovano upravno četrt Islamabada, pakistanski geonews pa poroča tudi o hudih spopadih s policijo.

Predsednik vladajoče koalicije in muslimanske lige Shehbaz Sharif je danes na pomoč pri varovanju vladnih stavb poklical vojsko, ki pa nima tudi pooblastil za izvajanje »nepotrebnega nasilja« nad protestniki. Vseeno je Khan nedavnem govoru poročal o nekaj nasilnih obračunih s člani stranke njegove stranke PTI, in napovedal vtrajanje pri svojih zahtevah: »moje sporočilo uvoženi vladi je, naj razposti skupščino in napove volitve, sicer se bom v šestih dneh ponovno vrnil v Islamabad.«

Imran Khan je bil za predsednika vlade izvoljen 2018, a je moral v začetku aprila odstopiti po izglasovani nezaupnici. Vendar Khan odstopa ni sprejel, saj trdi, da je bil izsiljen s strani zunanjih sil, ter v svojih pozivih privržencem še vedno nastopa s pozivi za obrambo demokracije in svobode.