Hrvaške avtoceste

Sprememba na hrvaških avtocestah: več kot 1700 novih nadzornih kamer

M.U.
24. 5. 2022, 11.10
Posodobljeno: 24. 5. 2022, 11.23
Deli članek:

Nove kamere bodo na vseh hrvaških avtocestah nadzorovale promet in pa tudi hitrost vozil. S tem naj bi se znatno povečala varnost v prometu.

Profimedia

Na Hrvaškem se je danes začela uvedba novega prometnoinformacijskega sistema na avtocesti A1 od razcepa Dugopolje do cestninske postaje Karamatići in meje z Bosno.

V sklopu posodobitve sistema se uvaja nov sistem za videonadzor in video detekcijo, ki bo vseboval 1727 digitalnih superkamer, piše Indeks.

V času izvedbe in testiranja opreme bodo zaradi ohranjanja prometne varnosti in samih udeležencev pogoste zapore določenih odsekov avtoceste A1 za ves promet. V času zapore bo promet preusmerjen na obvozne poti, pravijo na Hrvaških avtocestah.

Analogne kamere bodo nadomestile nove digitalne in tehnološko naprednejše kamere. Nove kamere bodo lahko hitreje in varneje zaznavale potencialno nevarne situacije (vožnja v nasprotno smer, ustavljeno vozilo, pešec na cesti, prehitra hitrost ipd.), s tem pa bo tudi hitrejši odziv za obveščanje voznikov o stanju na avtocestah, pojasnjuje podjetje Hrvatske autoceste (HAC.)

Da bi Hrvaška lahko uresničila ta projekt, je skupaj s Slovenijo, Italijo, Madžarsko in Avstrijo zaprosila za pridobitev sredstev Evropske unije iz programa Crocodile. Prejela je 85 odstotkov nepovratnih sredstev oziroma 100 milijonov kun (13,3 milijona evrov).