Iskanje rešitev

Kissinger svetuje Zelenskemu, naj premisli tudi ruske zahteve po ozemlju Ukrajine

G.G.
24. 5. 2022, 10.27
Posodobljeno: 24. 5. 2022, 10.32
Deli članek:

V Davosu mogočni in močni klepetajo o dogodkih na planetu Zemlja. Tam je tudi starosta ameriške zunanje politike in diplomacije Henry Kissinger.

Profimedia
Henry Kissinger bo 27. maja dopolnil 99 let.

Henry Kissinger, ki bo v četrtek praznoval 99. rojstni dan, je ob robu Svetovnega gospodarskega forumu v Davosu v Švici postregel z nekaj modrostmi iz bogate zakladnice »realpolitike«. Kissinger meni, da bi morala biti Ukrajina na pogajanjih z Rusijo pripravljeni prepustiti določeno ozemlje Rusiji, če bo tako možno doseči mir. Nekdanji ameriški zunanji minister pravi, da bi bila najboljša ohranitev meja pred rusko invazijo na Ukrajino, vendar to ne bo nujno možno doseči na pogajanjih.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po drugi strani ta teden dejal, da se je Kijev pripravljen pogajati, vendar ne o ozemlju Ukrajine.

Kissinger Zahodu svetuje, naj si pustijo več manevrskega prostora pri pogajanjih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in naj ne zaostrujejo že tako povsem napetih odnosov, saj bi to lahko pripeljalo do vojne z Rusijo in ne le vojne v Ukrajini. Spomnil je na geopolitično dejstvo, da je Rusija bila in bo del Evrope, zato morajo imeti voditelji evropskih držav v mislih dolgoročne odnose z Rusijo, odnose, ki sežejo čez Putinovo ero. Če se bo Rusijo potisnilo na obrobje, bo ta poiskala zavezništvo s Kitajsko, meni Kissinger.

In prav včeraj e ruski zunanji minister Sergej Lavrov napovedal, da bo zaradi "diktatorskega stališča" Zahoda Rusija pospešila razvoj gospodarskih vezi v evrazijski regiji, in kot pomembna partnerja poleg Kitajske navedel Indijo in Iran.