Rusija v Donbasu okrepila ofenzivo

V Ukrajino naj bi poslali raketni sistem, pred katerim bo trepetala ruska mornarica

S.R.
24. 5. 2022, 08.49
Posodobljeno: 24. 5. 2022, 09.02
Deli članek:

Ukrajina bo kot kaže prvič od začetka ruske invazije prejela napredno ameriško orožje daljšega dosega.

Profimedia
Ukrajina bo prejela raketni sistem Harpoon, a prilagojen za izstreljevanje s kopnega.

Pomoč Zahoda je bila doslej osredotočena na dobavo orožja kratkega dosega, kot so protitankovski in protiletalski raketni sistemi Javelin in Stinger, artilerijski sistemi in tanki sovjetske izdelave. Po včerajšnjih navedbah ameriških oblasti pa naj bi se Danska zdaj zavezala, da bo Ukrajini dobavila protiladijski raketni sistem Harpoon, ki jih proizvaja ameriška družba Boeing. S tem sistemom, ki ima doseg več kot 100 kilometrov, bi se lahko Ukrajina zoperstavila ruski mornarici, ki je v Črnem morju vzpostavila blokado, s tem pa onemogočila izvoz pšenice in drugih kmetijskih pridelkov iz ukrajinskega pristanišča Odesa. Rakete bi lahko dosegle celo Krim, ki ga je Moskva zasedla že leta 2014.

»To je pomemben in premišljen korak h krepitvi ukrajinske zmogljivosti,« je glede napovedi dejal Tom Karako z ameriškega Centra za strateške in mednarodne študije (CSIS). Kot je pojasnil, bo orožje predstavljalo veliko tveganje za »dragocene ruske ladje, s katerimi Ukrajino napadajo iz Črnega morja.« Dodal je sicer, da se bo morala Ukrajina v primeru tega raketnega sistema za njegovo učinkovito uporabo zlasti zoper bolj oddaljene cilje zanašati na podatke zahodnih držav.

Ruske sile sicer še naprej krepijo svojo ofenzivo na zadnji žep odpora v okolici regije Lugansk na vzhodu Donbasa, poroča STA. Potem ko je Ukrajina konec marca in v začetku aprila uspela pregnati ruske sile iz dveh največjih mest v državi, Kijeva in Harkova, pa zdaj priznava velike izgube v Donbasu. Ukrajinske oblasti opozarjajo, da ruske sile poskušajo obkoliti mesta Severodoneck, Lisičansk, Popasna in Bahmut. Prav s padcem Bahmuta pa bi Rusija dobila nadzor nad ključnim križiščem, ki trenutno služi kot improvizirano poveljniško središče za večino ukrajinskih vojnih prizadevanj.

V svojem vsakodnevnem televizijskem nagovoru je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v ponedeljek zvečer opozoril, da so razmere še posebej kritične v Donbasu, kjer je ruske sile obtožil, da skušajo »odstraniti vse, kar je živo«. V prvih treh mesecih invazije pa naj bi po njegovih besedah Rusija izvedla skoraj 1500 raketnih in več kot 3000 letalskih napadov, še poroča STA.