Preverjanje

Sum na prvi primer opičjih koz v Sloveniji

R.T.
24. 5. 2022, 06.34
Posodobljeno: 24. 5. 2022, 08.27
Deli članek:

Posamezne primere opičjih koz so zaznali v večini držav zahodn Evrope, tudi v Avstriji in na Hrvaškem, zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bo prvi primer potrjen tudi v Sloveniji.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Smrtnost pri opičjih kozah je manj kot štiriodstotna, nižja kot pri noricah. V zadnjem valu okužb doslej ni bil zaznan noben primer smrti, povezan s to boleznijo. Zahodnoafriški tip virusa, ki je bil potrjen pri vseh odkritih primerih, namreč povzroča blažjo obliko bolezni.

Po neuradnih informacijah so prvi primer tega virusa resno preverjali v ponedeljek popoldan in ga tudi potrdili, poroča portal N1. Sum na okužbo z virusom opičjih koz naj bi  preverjali pri moškem, ki se je vrnil iz Kanarskih otokov. Niso ga hospitalizirali, kar kaže na to, da gre blažjo obliko bolezni, še piše N1.

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo še niso podali bolj podrobnih informacij, je pa predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec pojasnil, da bo javnost v primeru pozitivnega rezultata obveščena s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Iz Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) so včeraj sporočili, da se prenose okužb v državah, kjer ta bolezen ni endemična, lahko ustavi. Po besedah direktorice ECDC Andree Ammon pri vseh dosedanjih potrjenih primerih beležijo blage simptome. Četudi je poudarila, da je nevarnost širjenja med splošno populacijo zelo nizka, pa je dodala, da je verjetnost nadaljnjih prenosov okužb med ljudmi z več spolnimi partnerji visoka.

Maria Van Kerkhove, ki je pri Svetovni zdravstveni organizaciji (SZO) pristojna že za tehnično vodenje v odzivanju na covid-19, je v ponedeljek izrazila prepričanje, da je situacija glede opičjih koz obvladljiva, rekoč da se prenos okužb med ljudmi lahko ustavi v državah, kjer ta bolezen ni endemična. Po njenih besedah je SZO doslej skupno zabeležil 200 primerov potrjenih okužb oz. sumov na okužbo