vojno ujetništvo

Kakšna bo usoda zajetih borcev iz Azovstala?

A.R./STA
23. 5. 2022, 21.27
Posodobljeno: 23. 5. 2022, 21.37
Deli članek:

Minuli teden so ruske sile razglasile popoln nadzor nad področjem jeklarne Azovstal, v kateri so se skoraj tri mesece nahajali oblegani ukrajinski borci in več civilistov, ki so jih v zadnjih tednih obleganja s pomočjo Združenih narodov izselili na varna območja. Kaj bo z ukrajinskimi vojaki, ki so po koncu bitke pristali v ruskem ujetništvu, pa za zdaj še ni jasno.

Profimedia
Ukrajinski borci zapuščajo jeklarno Azovstal pod nadzorom Ruske vojske

Rdeči križ bo preveril pogoje obravnave zajetih borcev iz Azovstala (dopolnjeno)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v soboto opozoril, da je absolutni pogoj Kijeva za nadaljevanje pogovorov z Moskvo o končanju vojne, da zajetih borcev Rusija ne usmrti. Pri tem pa si bo ukrajinska stran prizadevala za njihovo izmenjavo z ujetimi ruskimi vojaki.

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je začel z registracijo zajetih vojakov prejšnji torek in že pošilja svoje opazovalce na področja, kjer se zajeti ukrajinski borci nahajajo, sporoča organizacija na svoji spletni strani. Kot je dejala tiskovna predstavnica ICRC Mirella Hodeib, registracija vojnih ujetnikov lahko te vojake zaščiti pred nevarnostjo, da bi izginili brez sledu.

Prednostna naloga Rdečega križa bo, kot je pojasnila Hodeib, da preveri pogoje pridržanja in ravnanja z vojnimi ujetniki ter ohranitev stika z njihovimi družinami. Ne bodo pa pri tem javno objavili informacij o številu in osebnih podatkih ukrajinskih borcev, ki so zapustili jeklarno. »Ne bomo javno objavili seznamov ali imen ljudi, ki smo jih obiskali, ali tistih, ki jih bomo obiskali v prihodnosti,« je povedala.

Predstavnica ICRC je pojasnila, da se lahko družine, ki iščejo informacije o pogrešanih sorodnikih, obrnejo na urad Centralne agencije za poizvedovanje pri ICRC. Spomnila je, da je ICRC marca ustanovil ločen urad za obravnavo izključno »mednarodnega oboroženega konflikta v Ukrajini«.

Vodja separatistične ljudske republike Doneck Denis Pušilin pa je danes dejal, da obstajajo načrti o vzpostavitvi mednarodnega sodišča, kjer bi lahko sodili ujetnikom iz Azovstala. Po njegovih besedah je statut sodišča v fazi priprave.

Mnogi od ukrajinskih borcev, ki so branili Mariupolj pred ruskimi silami, pripadajo ultranacionalističnemu bataljonu Azov, ki ga povezujejo s skrajno desnico. Rusija ga je v preteklosti večkrat obtožila vojnih zločinov, v Moskvi pa so navedbe o nacistih v Ukrajini uporabili kot enega od razlogov za invazijo na to državo.