Brutalni umor v pakistanu

Prijeli šest moških zaradi "umora iz časti" dveh sester

M.U.
24. 5. 2022, 08.39
Posodobljeno: 24. 5. 2022, 11.28
Deli članek:

Sestri sta bili umorjeni, ker nista hoteli zaprositi za vizuma za svoja moža, ki sta bila tudi njuna bratranca.

/
Aneesa Abbas (24) in Arooj Abbas (21)

Pakistanske oblasti so aretirale šest moških zaradi suma umora dveh sester s pakistansko-španskim državljanstvom, ki sta bili s prevaro pripeljani v pakistansko mesto Gujarat.

24-letna Aneesa Abbas in 21-letna Arooj Abbas sta bili v petek zadavljeni in ustreljeni, po tem ko sta z materjo Azro Bibi prispeli v vzhodno mesto Gujarart. Za njun umor so osumljeni njuna moža, stric in brat. Najverjetneje gre še za enega v vrsti tako imenovanih "umorov iz časti".

Sestri naj bi bili ob prihodu v Pakistan prisiljeni pomagati soprogoma, s katerimi sta bili na silo poročeni lansko leto. Zaprositi bi morali za zakonski vizum, da bi lahko njuna moža odpotovala v Evropo.

Aneesa in Arooj temu nista želeli ugoditi. Zahtevali sta ločitev, da bi se lahko ponovno poročili v Španiji. In prav to je najverjetneje pripeljalo do umora.

"Preiskave so potrdile, da sta bili sestri ubiti v imenu 'časti'," je povedal preiskovalni policist Muhammad Akhtar.

Policija je sporočila, da so Hassana Aurengzeba in Atiqa Hanifa, njunega strica Hanifa Gogo in njunega brata Shehryara Abbasa aretirali, vsi pa so umor tudi priznali. V povezavi z napadom sta bila aretirana še dva moška.

Poroke znotraj družine so običajne

V Pakistanu vsako leto družinski člani ubijejo na stotine žensk v tako imenovanih umorih iz časti zaradi kršenja konzervativnih norm, ki urejajo odnose med ženskami.

Samar Minallah, borka za človekove pravice, je dejala: "To je še en brutalni umor nedolžnih deklet, vzgojenih v drugi kulturi, ki ceni osnovne človekove pravice, a jih lastne družine obravnavajo kot nežive predmete."

Po podatkih pakistanske komisije za človekove pravice  je bilo lani v državi prijavljenih več kot 470 primerov umorov iz časti.

Ni nenavadno, da starši z dvojnim državljanstvom prisilijo svoje hčerke, da se poročijo s svojimi bratranci v Pakistanu, da si ti zagotovijo evropske vizume. Poročilo o prisilnih porokah, ki ga je leta 2020 objavila vlada Združenega kraljestva, je ugotovilo, da je skoraj 40 odstotkov primerov vključevalo britanske državljanke, ki so jih odpeljali v Pakistan, da bi se poročile proti svoji želji.