Članstvo v Natu

Nekdanji premier: Švedska se je odpovedala nevtralnosti, ko se je pridružila EU

S.R.
15. 5. 2022, 21.26
Posodobljeno: 15. 5. 2022, 21.42
Deli članek:

Švedska premierka je pojasnila, da ne gre za potezo, uperjeno proti Rusiji, temveč je to najboljše za njihovo državo.

Profimedia
Švedski marinci

Po današnji napovedi finskih oblasti, da bodo tudi uradno vložili prošnjo za članstvo v Natu, so velik korak k pridružitvi zavezništvu storili tudi na Švedskem. Danes so jo uradno podprli tudi v Socialnih demokratih, ki so trenutno vladajoča in največja stranka v švedskem parlamentu. Odločitvi morata zdaj potrdili še oba parlamenta, a gre pričakovati, da bo to le formalnost, ki jo bodo opravili v naslednjih dneh.

Kot je danes pojasnila švedska premierka iz Socialnih demokratov Magdalena Andersson, bo imel parlament prošnjo na mizi že v ponedeljek. Izrazila je tudi prepričanje, da so pomisleki, ki jih je izrazila Turčija, rešljivi, ter da v primeru članstva ne gre za "potezo, uperjeno proti Rusiji," temveč nekaj, kar je "najboljše za Švedsko." Dejala je še, da si želijo postopek pridružitve čim bolj uskladiti s Finsko.

Švedska, ki že zadnjih 200 let ni sodelovala v nobeni vojni, ni več nevtralna "odkar se je leta 1995 pridružila EU," pa je dejal nekdanji švedski premier Carl Bildt. Po njegovem mnenju bo, če se bosta Natu pridružili tako Švedska kot Finska, to "utrdilo in poenotilo obrambne in varnostne ukrepe za celotno območje na severu Evrope."