Ladja v plamenih

FOTO: Ukrajinci na Kačjem otoku Rusom zadali nov boleč udarec?

S.R.
13. 5. 2022, 11.10
Posodobljeno: 13. 5. 2022, 11.11
Deli članek:

V Ukrajini se je v zadnjih dneh razplamtel boj za Kačji otok, ki je že na začetku ruske invazije postal simbol ukrajinskega upora.

Maxar Technologies/via REUTERS
Ruska ladja razreda Serna ob Kačjem otoku.

Majhen otok, ki ga mnogi označujejo za »malo večjo skalo« ter ki se nahaja v bližini ukrajinske in romunske obale ob Črnem morju, je bil vse od začetka invazije pod nadzorom ruske vojske, a so ukrajinske sile v zadnjem nekaj več kot tednu dni ruski vojski tam zadale več hujših udarcev. Slednji si v zadnjih dnevih znova prizadevajo za prevzem nadzora nad tem strateško zanimivim kosom zemlje, ki je pomemben za nadzor morske plovbe in tudi zračnega prostora, saj je imela ruska vojska tam nameščeno svojo protizračno obrambo. To so ukrajinci z napadi z brezpilotnimi letali pred dnevi uničili, uničili pa so tudi več ruskih plovil in helikopter, s katerimi so Rusi poskušali tam znova okrepiti svoje položaje.

Maxar Technologies/via REUTERS
Zadnji posnetki opustošenja na Kačjem otoku.

Ukrajinske oblasti so zdaj navedle, da jim je uspelo včeraj v bližini otoka poškodovati rusko logistično ladjo iz razreda Serna, ki naj bi zagorela. »Zahvaljujoč dejanjem pripadnikov naše mornarice je zagorelo podporno plovilo Vsevolod Bobrov – gre za enega najnovejših v ruski floti,« je po poročanju tiskovne agencije Reuters dejal tiskovni predstavnik regionalne vojaške uprave v Odesi Serhij Bratčuk. Ukrajinci so ladjo enakega razreda, s katero so Rusi na otok poskušali pripeljati nov sistem protizračne obrambe, domnevno sestrelili že pred slabim tednom dni. Pri Reutersu navedb Bratčuka sicer niso uspeli neodvisno potrditi, rusko obrambno ministrstvo pa zadeve še ni komentiralo. Satelitski posnetki ameriške zasebne družbe Maxar, ki so ujeli domnevni trenutek napada na ladjo, medtem razkrivajo, da je večina zgradb na otoku po zadnjih napadih ukrajinske vojske povsem uničenih.

Maxar Technologies/via REUTERS
Domnevni trenutek napada na rusko ladjo.Na posnetku naj bi bila videti kondenzacijska sled izstrelka.