Nevarni algoritmi

Še ena smrtna žrtev družabne platforme TikTok

M.U.
13. 5. 2022, 11.23
Posodobljeno: 13. 5. 2022, 11.52
Deli članek:

Ameriška družina toži TikTok, potem ko se je njihova 10-letna deklica domnevno zadušila, medtem ko je sodelovala v verižnem izzivu, ki je krožil po platformi.

Profimedia
TikTok

10-letno Nylah Anderson so našli nezavestno v spalnici v predmestju Philadelphie decembra 2021, glede na uradno pritožbo, vloženo na zvezno sodišče. Po poročanju je poskušala verižni "izziv omedlevice" zaradi katerega je pet dni preživela na intenzivni negi, preden je podlegla poškodbam.

Njena mati Tawainna Anderson je TikTok in njegovo matično podjetje ByteDance obtožila malomarnosti in "pokvarjenega algoritma", češ da je njena hči poskusila izziv, potem ko je videla predlagani videoposnetek na TikToku in umrla zaradi zadušitve.

Povedala je, da ji je bil video predlagan na podlagi algoritmov, ki so bili prilagojeni interesom 10-letnika. "Algoritem je ugotovil, da bi smrtonosni izziv znal zanimati 10-letno Nylah Anderson, zato je umrla," je dejala v pritožbi.

"Izziv omedlevice" (The blackout challenge) je uporabnike spodbudil, da dušijo sami sebe, dokler se ne onesvestijo in se pred kamero vrnejo nazaj k zavesti. Izziv je domnevno privedel do že podobnih smrti v preteklosti.

Platforma TikTok se ni takoj odzvala na tožbo, je pa že v prejšnjih izjavah, kot odgovor na Andersonovo smrt dejala: "Ta moteč izziv, za katerega se zdi, da ljudje izvejo iz virov, ki niso TikTok, obstaja že dolgo pred našo platformo." 

Po besedah odvetnika gospe Anderson je forenzična analiza Nylahinega telefona pokazala, da je bila aplikacija v uporabi v času, ko je bila deklica najdena nezavestna.

"Nylah je hudo trpela, ko se je borila za sapo ter se počasi zadušila, dokler ni umrla," je zapisano v tožbi.

Glede na tožbo je izziv povezan z najmanj štirimi drugimi smrtmi otrok, ki so se udeležili tega izziva

Zaradi naraščajoče priljubljenosti družbenih medijev in agresivnih algoritmov mladi izvajajo izjemno nevarne izzive, vključno s plezanjem po embalažah za mleko, ki so zložene v piramido, lizanjem straniščnih školjk v času Covida in uživanjem koruznih storžev, pritrjenih na vrtalne naprave.

»Velike sile družbenih medijev, kot so obtoženi TikTok, so izkoristile priložnost, da bi manipulirali in nadzorovali vedenje ranljivih otrok, da bi povečali pozornost, namenjeno njihovim platformam, in tako povečali prihodke in dobiček, hkrati pa se izogibali kakršni koli odgovornosti za varnost,« je še zapisano v tožbi.