Plačevanje ruskega plina

Prvo nemško podjetje, ki je sprejelo ruske pogoje

G.G.
28. 4. 2022, 19.31
Posodobljeno: 28. 4. 2022, 19.40
Deli članek:

Plačevati v rubljih za ruski plin ali ne. To se sprašujejo države in nekatera podjetja.

Profimedia
/
Kremeljski tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je dejal, da so novi plačilni pogoji posledica sovražnih dejanj proti Rusiji, ter zanikal, da bi šlo za izsiljevanje. "To potrebo je narekovalo dejstvo, da so nas blokirali - ali če rečem neposredno - ukradli so velik del naših deviznih rezerv," je dejal in dodal, da so zato morali preiti na nov plačilni sistem. Zahodne države so namreč v okviru sankcij zaradi napada na Ukrajino blokirale devizne rezerve ruske centralne banke.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je včeraj obelodanila, da plačevanje ruskega plina v rubljih predstavlja kršenje sankcij Evropske unije proti Rusiji.

Toda pred tem je Evropska komisija potihoma dopustila predlog Rusov o nekakšnem posrednem plačevanju v rubljih. Kupcem ruskega plina so v Moskvi svetovali, da odprejo račun pri ruski banki Gazprombank in nanj položijo denar v dolarjih in evrih tako kot doslej, Gazprombank pa bo ta denar nato pretvorila v rublje in ga nakazala energetskemu podjetju Gazprom.

Takšno pot je že ubrala Madžarska, javno pa je k temu plačilnemu mehanizmu pristopilo vsaj eno energetsko podjetje v Nemčiji. Iz družbe Uniper so sporočili, da ne vidijo druge možnosti, kot da položijo evre na banko Gazprombank, so dejali za BBC in dodali, da po oceni njihove pravne službe s tem ne kršijo sankcij.. O podobnem pristopu razmišljajo še v drugih evropskih energetskih podjetjih.

V Nemčiji se zavedajo, da bi bilo za gospodarstvo brez ruskega plina kratkoročno posledice »dramatične«, takojšnje zaprtje ruske pipice pa bi še povečalo draginjo v državi.

Rusija je v sredo ustavila dobavo plina Poljski in Bolgariji, ki nista pristali na plačilo v rubljih. Obe državi, zlasti Bolgarija, morata s pomočjo drugih evropskih držav nadomestiti manko ruskega plina. Poljska ministrica za podnebje Anna Moskwa (si bo spremenila priimek?) je dejala celo, da bi morali v Bruslju kaznovati države, ki plačujejo ruski plin v rubljih. Izpostavila je tri, Nemčijo, Avstrijo in Madžarsko.