Protestnike razgnali s solzivcem

FOTO in VIDEO: Rusi v okupiranem Hersonu uvajajo rubelj, govora je tudi o referendumu

S.R.
28. 4. 2022, 08.34
Posodobljeno: 28. 4. 2022, 08.43
Deli članek:

V mestu Herson na jugu Ukrajine, ki so ga ruske sile okupirale že na začetku invazije, Rusi postopno utrjujejo svojo oblast.

Reuters
Protest v Hersonu.

Kot so včeraj poročali ruski mediji, bodo v Hersonu s 1. majem kot uradno valuto uvedli ruski rubelj. Prehod z ukrajinske grivne na rubelj naj bi bil sicer postopen in naj bi trajal približno štiri mesece.

V Hersonu je sicer včeraj potekal proukrajinski protest, ki so ga ruske sile razgnale z uporabo solzivca in tako imenovanih šok granat, pri čemer naj bi bili poškodovani štirje civilisti. Protest je bil posledica torkovega dogajanja, ko so Rusi zajeli poslopje mestne uprave in imenovali svojega župana. Rusi naj bi v Hersonu za včeraj načrtovali tudi izvedbo referenduma za odcepitev od Ukrajine, a se to kot kaže ni zgodilo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nočnem nagovoru proteste pozdravil ter dejal, da je »hvaležen vsakomur, ki ni obupal, ki protestira, se ne ozira na okupatorje in manjšini kolaborantom da vedeti, da zanje ni prihodnosti.« V Hersonu, ki ga ukrajinska vojska poskuša osvoboditi, so ponoči sicer znova odjeknile eksplozije, po nekaterih poročilih pa naj bi ukrajinska vojska bombardirala lokalni televizijski stolp, da bi s tem onemogočila rusko propagando.