Simfoniki proti vojni

Z glasbo do upanja za mir - tako v Ukrajini kot drugod

A.R./STA
28. 4. 2022, 06.18
Posodobljeno: 28. 4. 2022, 08.55
Deli članek:

Kijevski simfoniki s koncertiranjem po Nemčiji danes nadaljujejo s turnejo, katere moto je Glas Ukrajine in poteka v protest proti napadu na Ukrajino oziroma v upanju za mir.

Pixabay
Violina, slika je simbolična

Kijevski simfoniki so na turneji po Nemčiji, ki bo trajala do 1. maja. Glas Ukrajine se glasi moto njihove turneje, v okviru katere so nastopali že na Poljskem, celotna serija nastopov pa je njihov odgovor na ruski napad na Ukrajino, pravijo simfoniki. »Ukrajinski glasbeniki morajo postati glas Ukrajine in tistih Ukrajincev, ki so zaradi ruske agresije ostali brez glasu,« je še njihovo sporočilo.

»Prav sedaj se mora ukrajinski glas širiti po vsem svetu. Na turneje se odpravljamo, da z jezikom glasbe nagovorimo vsako srce,« so zapisali kijevski simfoniki na svoji spletni strani, kjer še dodajajo, da želijo rusko agresijo premagati z nežno močjo glasbe.

V Nemčiji bodo kijevski simfoniki nastopili v sedmih koncertnih hišah, med drugim v Berlinski filharmoniji. Turnejo so v ponedeljek začeli v Palači kulture nemškega mesta Dresden.

Na programu so dela ukrajinskih skladateljev iz treh stoletij. Program se začne s prvo simfonijo rusko-italijanskega skladatelja ukrajinskega rodu Maksima Berezovskega (1745-1777) in konča s tretjo simfonijo ukrajinskega skladatelja Borisa Ljatošinskega (1895-1968).

Orkester pod vodstvom italijanskega dirigenta Luigija Gaggera si tudi želi, da bi s svojo glasbo »vsem ljudem dali upanje na miroljubno prihodnost ter vero v obnovo Ukrajine, ki bo močnejša in lepša kot nikoli doslej«.