Grozeča retorika

Lavrov: jedrski spopad ni izključen

A.R.
26. 4. 2022, 07.17
Posodobljeno: 26. 4. 2022, 14.24
Deli članek:

Lavrov je v včerajšnjem obsežnem intervjuju, ki je sledil obisku ameriških predstavnikov v Kijevu, uporabil grozečo retoriko. A na drugi strani že pojasnjujejo njegove besede v duhu bližajočega se poraza.

Reuters

V obsežnem intervjuju za nacionalno TV je ruski minister za zunanje zadeve, Sergej Lavrov, včeraj obtožil Nato, da je s svojim oboroževanjem Ukrajine vpleten v vojno z Rusijo na daljavo. Intervju je bil predvajan le nekaj ur po obisku Antonyja Blinkena in Lloyda Austina v Kijevu, kjer sta Ukrajincem obljubila dodatno vojaško pomoč. Kot je zagotovil Austin, želijo Američani oslabiti Rusijo.

V intervjuju je Lavrov govoril o možnosti jedrskega spopada med silama, vendar je pri tem izpostavil ruska prizadevanja, da se tej nevarnosti izognejo. »To je naša ključna pozicija, iz katere izhajamo. Vendar tveganje sedaj obstaja«, je bil odločen.

Lavrov je Američane še obtožil, da onemogočajo kakršen koli dialog med silama, a je pri tem ponovno označil Rusko invazijo kot zgolj akcijo obrambe Rusov na ukrajinskem ozemlju. »Nato je, v bistvu udeležen v vojni z Rusijo na daljavo, na daljavo poteka njegovo oboroževanje. Vojna pomeni vojno.« Lavrov je govoril še o ukrajinskih pogajanjih z Rusijo in obtožil Zelenskega, da so pogajanja z njegove strani le navidezna predstava za javnost in da z njimi ne misli resno. Da pa bo Rusija kljub temu pri pogajanjih vztrajala, je nadaljeval.

Lavrove besede o jedrski vojni že močno odmevajo v poročanju tujih medijev, a v Ukrajini jih razumejo kot znak bližajočega se poraza Rusov, poroča Al Jazeera. BBC pa medtem poroča o padcu Kremina v regiji Luhansk, a druge podrobnosti o dogajanju v tem mestu z 18.000 prebivalci še niso znane.