Osman Kavala

Dosmrtna zaporna kazen po štirih letih za rešetkami brez obsodbe

J.P.
25. 4. 2022, 21.06
Posodobljeno: 25. 4. 2022, 21.16
Deli članek:

V Turčiji so na dosmrtno zaporno kazen obsodili aktivista in filantropa.

Profimedia
Osman Kavala

Osman Kavala je za rešetkami brez obsodbe preživel štiri leta, zdaj pa so ga spoznali krivega obtožb v zvezi s protesti, ki so državo zajeli leta 2013, in neuspelim državnim udarom tri leta pozneje. Poleg Kavale je sodišče na 18 let zapora obsodilo še sedem drugih obtožencev.

Kavala je vse obtožbe zanikal.

Kavala je sodišču prek video povezave iz strogo varovanega zapora v bližini Istanbula povedal, da celoten postopek vidi kot "sodni atentat". "To so teorije zarote, ki so nastale na politični in ideološki podlagi," je še dodal.

Trije sodniki so za izrek sodbe v enem najbolj odmevnih sodnih procesov v Turčiji potrebovali manj kot eno uro, Kavalovi odvetniki pa so nemudoma po razsodbi obljubili, da se bodo pritožili.

Po obsodbi se je oglasilo Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je dejalo, da dokazov za obsodbo ni bilo dovolj in da je bila njegova aretacija poskus utišanja drugih borcev za človekove pravice.

Kavala se je rodil v Parizu, izobrazil pa v Združenem kraljestvu. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan ga je obtožil, da je agent na Madžarskem rojenega ameriškega milijarderja Georgea Sorosa.