Katastrofa v mestu ob Azovskem morju

Rusi postavili ultimat branilcem Mariupolja, ti se ne nameravajo predati

G.G./STA
17. 4. 2022, 08.20
Posodobljeno: 17. 4. 2022, 16.15
Deli članek:

Poteka zadnja epizoda bitke za Mariupolj na jugovzhodu Ukrajine. Rusija je ukrajinski vojski postavila ultimat, naj se branilci Mariupolja v naslednjih urah predajo. Ti se ne nameravajo predati.

Profimedia
Jeklarna Azovstal je spremenjena v nekakšno utrdbo, pod njo potekajo številni hodniki, rovi. Na tem mestu so zbrani pripadniki bataljona Azov, ki so jim do vojne očitali neonacistično usmeritev.

Rusija trdi, da je prevzela nadzor nad skoraj celotnim mestom, vsi preostali ukrajinski borci v mestu pa se zdaj skrivajo v jeklarni Azovstal. Iz fotografij lahko tudi vidimo, da so ruski tanki in ruski vojaki prisotni na ulicah in med prebivalstvom tega večinoma razrušena mesta. 

Tistim vojakom v Mariupolju, ki se bodo predali in se do 6. ure po moskovskem času umaknili iz obleganega mesta, bodo pustili živeti, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Obljubljajo, da bodo vojake, ki se bodo predali, obravnavali skladno z ženevsko konvencijo o vojnih ujetnikih.

Rusija ob upoštevanju "katastrofalnih dogodkov" v jeklarni Azovstal ujetim ukrajinskim borcem in "tujim plačancem" ponuja, da prekinejo sovražnosti in odložijo orožje, pa je dodatno sporočil generalmajor Mihail Mizincev z ruskega obrambnega ministrstva.

Toda ukrajinski borci se ne nameravajo predati, je sporočil svetovalec župana Mariupolja Petro Andrijuščenko, ki dodaja, da ruski napadi niso omejeni na jeklarno. "Med spopadi so okupatorji s težkim topništvom ponovno obstreljevali tudi zasebne stanovanjske hiše," je dejal.

Tudi ukrajinski poslanec Oleksij Gončarenko je danes za britanski BBC dejal, da se ukrajinski borci v Mariupolju ne nameravajo predati. Dodal je, da po njegovih ocenah v mestu še vedno ostaja približno 100.000 ljudi, med ruskim obleganjem pa naj bi v mestu umrlo okrog 20.000 Ukrajincev.

Profimedia
Prebivalci Mariupolja med ruskimi tanki, ki so že nekaj dni v središču mesta.

"Razmere v Mariupolju ostajajo izredno hude. Preprosto nečloveške," pa je v soboto zvečer v videonagovoru dejal Volodomir Zelenski. "Rusija tam namerno poskuša uničiti vse," je dejal, vendar podrobnosti o položaju ukrajinskih enot in skorajšnjega padca mesta v ruske roke ni potrdil.

Zelenski je sicer v soboto opozoril, da bi "eliminacija" ukrajinskih vojakov, ki branijo Mariupolj, pomenila konec mirovnih pogajanj med Kijevom in Moskvo.

Iz ukrajinske prestolnice Kijev so tudi davi poročali o vnovičnih eksplozijah. V ruskih napadih na Kijev je v soboto, ko so ruske sile napadle tovarno za izdelavo orožja, umrla ena oseba, več je bilo ranjenih. Opozorila o zračnih napadih so bila danes v zgodnjih jutranjih urah izdali v skoraj vseh ukrajinskih regijah.