Izmenjava ujetnikov

Žena zajetega Putinovega prijatelja pozvala britanskega premierja

G.G.
16. 4. 2022, 19.01
Posodobljeno: 16. 4. 2022, 21.01
Deli članek:

Žena zajetega proruskega politika v Ukrajini je poslala britanskemu premierju Borisu Johnsonu poziv za izmenjavo ujetnikov.

Profimedia
Oksana Marčenko predlaga izmenjavo ujetnikov, v katero bi bil vključen njen mož,

Voditelja proruske opozicije v Ukrajini Viktorja Medvedčuka, ki je ob začetku ruske invazije na Ukrajini pobegnil iz hišnega pripora, so ukrajinske oblasti v torek aretirale. Njegova soproga, televizijska voditeljica Oksana Marčenko, je na YouTube nagovorila britanskega premierja Borisa Johnsona, ki so mu danes ruske oblasti prepovedale vstop v Rusijo. Johnsona je pozvala, da bi pri ukrajinskemu predsedniku Volodomirju Zelenskemu poizvedel, če je možen dogovor. Predlaga, da ukrajinska stran izpusti njenega moža, ruska pa bi izpustila britanske državljane, ki so bili zajeti, ko so se borili v »ekipi« Ukrajine. Med zajetimi tujimi borci je britanski državljan Aiden Aslin, ki so ga ujeli v Mariupolju.

Profimedia
Oksana Marčenko, v ozadju pa fotografija njenega moža Vladimirja Medvedčuka, ki so mu nadeli ob prijetju na roke nadeli lisice.

Zelenski je pred dnevi naznanil, da je pripravljen zamenjati z ukrajinskimi ujetniki, ki so jih zajeli Rusi. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je bil zadržan. Dejal je, da gre za bogatega poslovneža, ukrajinskega državljana in tujega politika, ki ni sodeloval v »posebni vojaški operaciji.« Dodal je, da v Kremlju ne vedo, ali si sam sploh želi, da se bi v njegovo situacijo vpletla Rusija.

Medvedčuk je voditelj proruske Opozicijske platforme za življenje, največje opozicijske stranke v Ukrajini, in trdni podpornik ruskih interesov v Ukrajini. 67-letni Medvedčuk je po izobrazbi odvetnik, v ukrajinski politični smetani pa je prisoten vse od devetdesetih let prejšnjega stoletja. Medvedčuk, sicer rojen na območju največje ruske regije Krasnojarsk, je osebni prijatelj ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je tudi boter njegovi najmlajši hčerki Darini.