Pijače in zdravila

S čim poplaknete tablete in kapsule?

Mojca Kopriva
16. 4. 2022, 18.14
Deli članek:

Zdravila, ki jih jemljemo v obliki tablet ali kapsul, je večinoma treba zaužiti cela s kozarcem tekočine. Ob tem se nemalokrat pojavi dilema, katero tekočino uporabiti.

Dreamstime
Če smo v dilemi, se držimo pravila, da je voda tista tekočina, ki v najmanjši meri vpliva na obnašanje zdravila v telesu in je zato najbolj priporočljiva.

Seveda lahko zdravila vedno vzamete skupaj z vodo. Kaj pa z ostalimi pijačami? Katerih pijač na splošno ni dobro kombinirati z zdravili? Tovrstna navodila boste verjetno našli tudi na embalaži zdravila, nove raziskave pa še dodatno opozarjajo na pomembnost upoštevanja navodil, ki so priložena zdravilu, saj če proizvajalec navede, da se zdravilo jemlje izključno z vodo, potem morate to upoštevati.

KAVA IN ČAJI

Ne samo da kava in pravi čaji vsebujejo močne sestavine in kofein, ki lahko povzroči interakcijo med zdravili in snovjo, ampak lahko topla kava oziroma na splošno topli napitki spremenijo tudi kemično sestavo zdravila in proces njegove razgradnje v telesu. Tudi vsi zeliščni čaji ne pridejo v poštev, saj lahko pričakujemo medsebojno delovanje spojin iz zelišč, recimo šentjanževke, z zdravili.

SADNI SOKOVI IN MLEKO

Pomarančni sok, znan po visoki vsebnosti vitamina C, je lahko pijača, ki jo najpogosteje pijete, ko se slabo počutite. Toda ne priporoča se, da ga popijete skupaj z zdravilom, saj lahko vpliva na to, kako dolgo se bo zdravilo razgrajevalo v telesu. Pitje mleka ali sadnih sokov z nekaterimi minerali (kalcij, magnezij, železo) se odsvetuje hkrati z jemanjem določenih antibiotikov (kinoloni in tetraciklini), ki tvorijo netopne komplekse in s tem zmanjšajo absorpcijo učinkovine, kar zmanjša njeno učinkovitost.

GRENIVKIN SOK

Ta citrus, podobno kot pomaranča, spremeni način, kako določene celice v vašem črevesju sprejemajo in prenašajo zdravila skozi telo. Grenivka lahko negativno vpliva na učinek več zdravil, a nekateri znanstveniki opozarjajo, da samo pri nekaterih – pri določenih lahko učinek celo okrepijo.

ENERGIJSKE PIJAČE

Morda je (delno) razumljivo, da posegamo po energijskih pijačah, če se ne počutimo najboljše, a nikakor ni priporočljivo, da jih pijemo skupaj z zdravili!