kršitev sankcij?

Prva država, ki ruski plin plačuje v rubljih

R.T.
15. 4. 2022, 09.24
Posodobljeno: 15. 4. 2022, 09.26
Deli članek:

Zaradi sankcij si Moskva prizadeva, da bi uvoznice plina plačevale v rubljih. Če odštejemo nadvse prijateljsko Belorusijo, ki že od začetka aprila plačuje v rubljih, je prva željam Kremlja ustregla Armenija.

Profimedia
Sedež energetskega podjetja Gazprom v Sankt Peterburgu.

Armenski minister za gospodarstvo Vahan Kerobjan je priznal, da je Armenija že »nekaj računov« za ruski zemeljski plin plačala v rubljih.

Ruski predsednik Vladimir Putin je konec marca od držav Evropske unije zahteval, da plačujejo ruski plin v rubljih. Včeraj je izrazil nezadovoljstvo, saj se ni nobena država uklonila teh zahtevi. Putin je zato obtožil zahodne banke, da ne izvajajo plačil za ruski plin.

Če bi kupci iz EU ruski plin plačevali v rubljih, bi s tem kršili režim sankcij EU proti Moskvi, je zapisano v internem dokumentu Evropske komisije, vpogled v katerega so pridobili pri Reutersu.

Putin je sicer včeraj pozval tudi k diverzifikaciji izvoza energije v Azijo. "Diverzificirati moramo izvoz ... korak za korakom spremeniti smer našega izvoza na hitro rastoče trge na jugu in vzhodu," je po pisanju STA dejal Putin.