50 dni vojne v Ukrajini

Zelenski se je zahvalil Ukrajincem za 50 dni kljubovanja v spopadih

A.R./STA
15. 4. 2022, 08.00
Posodobljeno: 15. 4. 2022, 10.02
Deli članek:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je sinoči zahvalil ukrajinskemu ljudstvu za 50 dni obrambe in dodal, da v začetku invazije nihče ni verjel v uspešno kljubovanje. Medtem pa se krepijo spopadi na zahodu Ukrajine. v Kijevu so zjutraj odjeknile eksplozije.

Profimedia
Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v rednem nočnem nagovoru, ki ga je danes ponoči objavil na Telegramu, ukrajinskemu ljudstvu zahvalil za 50 dni upora proti napadu Rusije in poudaril, da je glavni cilj ruske invazije Donbas, ki ga želi Rusija uničiti. »50 dni naše obrambe je dosežek. Dosežek milijonov Ukrajincev,« je poudaril in nadaljeval, da se spominja prvega dne ruske invazije na Ukrajino. »Milo rečeno, nihče ni bil prepričan, da bomo preživeli

Mnogi so mu svetovali, naj zapusti državo, je nadaljeval Zelenski. Svetovali so, naj se predamo tiraniji, a Ukrajincev niso poznali in niso vedeli, kako pogumni so in koliko cenijo svobodo, da živimo tako, kot hočemo, je dodal in se zahvalil tudi vsem podpornikom Ukrajine.

Spopadi na zahodu Ukrajine se stopnjujejo

Medtem pa se spopadi na vzhodu Ukrajine krepijo. V številnih mestih v regijah Lugansk in Zaporožje so se davi oglasile zvočne sirene, ki opozarjajo pred zračnimi napadi. Močne eksplozije so danes zgodaj zjutraj odjeknile tako v Kijevu kot v številnih drugih mestih v Ukrajini, med drugim v Hersonu in Harkovu.

Po ukrajinskih informacijah skušajo ruske enote zavzeti mesti Popasna in Rubišne v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, zaenkrat neuspešno. Kijev v naslednjih dneh pričakuje večjo ofenzivo ruskih enot na vzhodu države. Moskva že nekaj dni povečuje število svojih vojakov na tem območju. V zadnjih 24 urah so ukrajinske enote napade odbile na osmih mestih v regijah Lugansk in Doneck, pri čemer so uničili več ruskih tankov in topniški sistem.

Preko humanitarnih koridorjev je v četrtek iz obleganih ukrajinskih mest uspelo pobegniti 2550 civilistom, je sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. V Zaporožje na jugu države je prispelo 2300 ljudi, od tega 290 prebivalcev Mariupola, je še dejala.