Dražba Cobainovih predmetov za dobrodelne namene

Na dražbi kitara Kurta Cobaina

A.R./STA
15. 4. 2022, 08.49
Posodobljeno: 15. 4. 2022, 08.53
Deli članek:

Na dražbi bo konec maja poleg še nekaj drugih predmetov iz zapuščine pionirja in mučenika grungea Kurta Cobaina tudi kitara, ki jo je igral v videospotu za pesem Smells Like Teen Spirit . Del izkupiška od prodaje bo namenjen tudi nacionalni dorodelni kmapnji za duševno zdravje, kar odobravajo tudi Cobainovi družini.

Profimedia

Avkcijska hiša Julien's Auction bo dala na dražbo kitaro, na katero je frontman skupine Nirvana Kurt Cobain pred več kot 30 leti igral v videospotu pesmi Smells Like Teen Spirit. Kitaro Fender Mustang iz leta 1969 bo ponudila na dražbi na dogodku Music Icons, ki bo potekal na spletu in v živo v lokalu Hard Rock Cafe med 20. in 22. majem.

»Sem levičar in ni lahko najti cenovno ugodnih kakovostnih kitar za levičarje,« je v svojem zadnjem intervjuju za Guitar World leta 1991 povedal Cobain. »A od vseh kitar na svetu je Fender Mustang moja najljubša kitara. Imel sem samo dve«, je še dodal.

Kitara je bila po pisanju nemške tiskovne agencije dpa zadnjih 12 let razstavljena v seattelskem muzeju Experience Music Project, ki se sedaj imenuje Muzej pop kulture - MoPOP. Pri avkcijski hiši se za kitaro modre barve za levičarje nadejajo iztržiti 800.000 dolarjev. Poleg kitare bodo na dražbi ponudili še Cobainov avtomobil Dodge Dart iz leta 1964, izkupiček od prodaje pa bo šel v dobrodelne namene.

Del izkupička bo namenjen nacionalni dobrodelni kampanji za duševno zdravje Kicking the Stigma (Odpravimo stigmo) pod okriljem kluba Indianapolis Colts in družine Jima Irsayja v počastitev meseca ozaveščanja o duševnem zdravju, ki bo v maju. Irsay, lastnik in izvršni direktor kluba, ima tudi sam v lasti zbirko predmetov iz sveta glasbe, pop kulture in ameriške zgodovine.

Izkupiček iz prodaje gre za pravo stvar, menijo v Cobainovi družini

Cobain, ki se je v svojih besedilih spopadal s temami samomora, vere in drog, je umrl 5. aprila 1994, star 27 let.

Vodja avkcijske hiše Darren Julien je za Daily News povedal, da je bila družina Cobain navdušena nad tem, kar predstavlja Kicking the Stigma in kaj je bilo z njo doseženo. »Menijo, da bo izkupiček od prodaje Kurtovih predmetov šel ustrezni organizaciji in namenu, ozaveščanju o duševnem zdravju

Martin Nolan, izvršni direktor avkcijske hiše, pa je povedal, da so v podjetju »ponosni, da lahko predstavijo to izjemno zbirko predmetov, ki so sinonim za življenje in kariero« pokojnega pionirja grunge rocka. Nolan je prepričan, da »ti dragoceni predmeti predstavljajo temelj Kurtove zapuščine kot enega najvplivnejših in najbolj občudovanih umetnikov vseh časov, ki se ohranja še dolgo po njegovi prezgodnji smrti. Njegova glasba je danes bolj priljubljena kot kdajkoli prej, kar dokazuje videospot pesmi Smells Like Teen Spirit, ki si ga je na portalu YouTube in drugih kanalih ogledalo več milijard ljudi.«

Pesem Smells Like Teen Spirit, ki velja za največjo uspešnico skupine Nirvana, se je uvrstila na peto mesto na seznamu 500 največjih pesmi vseh časov, ki ga je objavila revija Rolling Stone.