spoznan za krivega

Najbolj nori in surovi Beatle Islamske države ne bo več dihal na svobodi

J.P./STA
15. 4. 2022, 08.29
Posodobljeno: 15. 4. 2022, 08.33
Deli članek:

V Sudanu rojeni Britanec Elsheikh v Siriji ni imel težav z razglašanjem boja proti zahodnjakom.

Reuters
El Shafee Elsheikh ali Džihadi George

Zvezna porota v ameriški zvezni državi Virginija je v četrtek 33-letnega pripadnika Islamske države El Shafeeja Elsheikha, ki je bil kot član tako imenovane skupine Beatles skrajne skupine Islamska država znan pod imenom Džihadi George, spoznala za krivega v vseh točkah obtožnice.

Džihadi George bo zaradi umorov in ugrabitev ostal v zaporu do konca svojega življenja, potem ko mu bo sodišče 12. avgusta izreklo pričakovano kazen. Smrtni kazni so se ZDA vnaprej odpovedale v dogovoru z Veliko Britanijo, preden so terorista predali ZDA.

Zajetna obtožnica ga je med drugim bremenila sodelovanja pri umoru štirih Američanov, ki so jih ugrabili v Siriji. Porota je po dveh tednih sojenja zasedala skupaj le šest ur, preden je prišla do sklepa, da je Elsheikh kriv.

Britanske džihadiste IS, ki so v Siriji ugrabljali, mučili in pobijali tuje novinarje ter humanitarne delavce, so poimenovali Beatlesi zaradi njihovega naglasa.

Vodja skupine, tako imenovani Džihadi John s pravim imenom Mohammed Emwazi, je bil ubit leta 2015 v napadu z brezpilotnim letalom. V Turčiji je zaprt Ain Davis ali Džihadi Paul, v ZDA pa pa je za zapahi še Alexandra Kotey ali Džihadi Ringo.

Španski novinar Javier Espinoza, ki je nekaj časa preživel v njihovem ujetništvu, dokler Madrid ni plačal odkupnine, je Elsheikha označil kot najbolj norega in surovega med ugrabitelji.

Skupina je med drugim ubila ameriška novinarja Jamesa Foleyja in Stevena Sotloffa ter humanitarna delavca Kaylo Mueller in Petra Kassiga. Ubili so tudi dva britanska humanitarna delavca in dva japonska novinarja. T.i. Beatlesi naj bi v Siriji ugrabili najmanj 27 ljudi. Nekatere so po plačilu odkupnine njihovih držav potem izpustili. Umore so posneli in objavljali na spletu.

V Sudanu rojeni Britanec Elsheikh v Siriji ni imel težav z razglašanjem boja proti zahodnjakom, v Alexandriji pa je trdil, da je bil vsega kriv ubiti Džihadi John. Sam se je menda le boril za trpeče muslimane. Priče so povedale drugačno zgodbo.

Elsheikha so skupaj z drugim članom skupine Beatlesov Alexandom Amonom Koteyjem januarja 2018 ujeli Kurdi v Siriji in ju predali ameriškim silam v Iraku. Kotey je septembra lani priznal krivdo in ga čaka obsodba na dosmrtni zapor, ko mu bo 29. aprila izrečena kazen.