Cene hrane in goriva v nebo

Gospodarska kriza na Šrilanki: protesti, pomanjkanje zdravil in hude podražitve

L.J.
11. 4. 2022, 13.42
Posodobljeno: 3. 1. 2024, 10.06
Deli članek:

Šrilanka se že nekaj tednov spopada z najhujšo gospodarsko krizo zadnjih desetletij.

Reuters
Protesti se na Šrilanki v zadnjih tednih postopoma stopnjujejo.

H gospodarski krizi na Šrilanki je prispevala predvsem pandemija koronavirusa, ki je otoško državo, odvisno od turizma, odrezala od sveta in s tem od nujno potrebnih prihodkov v tujih valutah, ki skupaj s turisti prispejo na otok. Poleg koronavirusa je katastrofalno krizo še poglobilo ravnanje vladajoče družine Rajapaksa, ki je s svojimi odločitvami in zapoznelimi prošnjami za pomoč Mednarodnega denarnega sklada v obdobju dveh let izčrpala devizne rezerve. Vrednost slednjih je danes kar 70 odstotkov nižja kot pred dvema letoma.

Podražitve, ki jih je povzročila gospodarska kriza, se najbolj odražajo na hrani in drugih osnovnih dobrinah. Stopnja inflacije je bila marca 18.7 odstotna, pri cenah hrane pa kar 30 odstotna. Prav najbolj osnovna živila so se podražila najbolj - cene riža so od leta 2019 zrasle za do 93 odstotkov, cene leče za do 117 odstotkov, cene piščanca pa za do 55 odstotkov. Paradižnik se je po podatkih portala Aljazeera v primerjavi z letom 2019 podražil za skoraj 200 odstotkov.

Huda gospodarska kriza je povzročila, da je država tako rekoč nezmožna odkupovati drage pošiljke goriva in energentov, zaradi česar prihaja do izpadov električne energije tudi v bolnišnicah. Šrilanški zdravniki so razjarjeni nad vlado, saj jim primanjkuje zdravil za zdravljenje srčnih napadov, tub, za hranjenje novorojenčkov. Zaradi izpadov elektrike so tamkajšnji zdravniki prisiljeni v šivanje ran in zdravljenje v temi.

Razmere so tako hude, da so mnoge bolnišnice odpovedale povsem rutinske posege, odpovedujejo pa tudi laboratorijske preiskave. Zdravniki, medicinske sestre in drugo zdravstveno osebje se vse pogosteje pridružuje protestnikom.

Na protestih tisoči, ki zahtevajo odstop cele družine Rajapaksa iz politike

Družina Rajapaksa je vplivna šrilanška družina, ki prste v polje političnega pomaka že od začetka 20. stoletja. Od leta 2019 je na položaju predsednika, ki ima v državi največja pooblastila, Gotabaya Rajapaksa, ki je na volitvah prepričljivo zmagal, nato pa na položaj predsednika vlade imenoval svojega brata, Mahinda Rajapakso. Funkcijo finančnega ministra je prevzel drugi brat, Basil Rajapaksa, ki pa ga je Gotabaja ob pričetku protestov, da bi pomiril jezo državljanov, razrešil s položaja. Vodilne položaje v državi je Gotabaya podelil še drugim članom svoje družine, na področjih od kmetijstva do športa.

Protesti so na Šrilanki vse bolj množični in vsepogostejši, protestniki pa zahtevajo umik celotne družine Rajapaksa iz šrilanškega političnega dogajanja. Družino obtožujejo prilaščanja državnih sredstev, nesposobnosti in korupcije. "Protesti se bodo le še stopnjevali," so zatrdili na včerajšnjem, najbolj nedavnem protestu.

Vlado in s tem družino Rajapaksa obtožujejo neustreznega reševanja gospodarske krize - ukrepi, ki so jih uvedli, vključujejo velike davčne olajšave, kar je izčrpalo vladne prihodke, pa tudi zakasnelo zaprošanje za sredstva Mednarodnega denarnega sklada.