Sufijan Barhumi

Brez sojenja je bil v Guantanamu zaprt 20 let, sedaj so vendarle ugotovili, da ni bil kriv

L:J./STA
3. 4. 2022, 15.33
Posodobljeno: 3. 4. 2022, 15.44
Deli članek:

Zaprli so ga leta 2002, ker naj bi uril pripadnike Al Kajde. Zdaj so presodili, da vendarle ni bil član te organizacije.

Reuters
V zaporu Guantanamo ostaja še 37 zapornikov. Odkar je leta 2002 odprl svoja vrata, je v zaporu umrlo 9 ljudi.

ZDA so iz zloglasnega zapora v oporišču Guantanamo v soboto izpustile Alžirca, ki so ga zajele leta 2002 v Pakistanu, ker naj bi pomagal uriti pripadnike teroristične mreže Al Kaida. Po 20 letih so Američani ocenili, da danes 48-letni Sufijan Barhumi vendarle ni bil član niti Al Kaide niti talibanov, zato se sme vrniti v domovino.

Izpustitev Barhumija oziroma njegovo vrnitev v domovino je pristojna komisija sicer priporočila že leta 2016, a so jo nato šest let brez javno znanega razloga prelagali.

Na koncu so dogovor o izpustitvi z alžirsko vlado dosegli februarja letos, je v soboto sporočilo ameriško obrambno ministrstvo. Kot je dodalo, so v Alžiru v zameno ponudili potrebna varnostna zagotovila, drugih podrobnosti pa ni razkrilo. Šlo naj bi predvsem za zagotovila, da bodo z njim ravnali humano in da bodo obenem sprejeli ukrepe, ki bodo omejili tveganje, da bi Barhumi kdaj v prihodnosti predstavljal grožnjo.

V Guantanamu na jugu Kube tako ostaja še 37 zapornikov. Ameriški predsednik Joe Biden tako kot prejšnji demokratski predsednik ZDA Barack Obama obljublja dokončno zaprtje zapora.

V zadnjem mesecu dni je Barhumi že drugi, ki zapušča Guantanamo, potem ko je bil 7. marca prav tako po 20 letih izpuščen Mohamed al Kahtani.

Barhumiju, tako kot večini zapornikom v Guantanamu, niso nikoli sodili. Sam si je tako močno želel formalnega kazenskega primera oziroma sojenja, da je leta 2012 celo ponudil, da prizna krivdo za karkoli, samo da bi končno izvedel, kako dolgo bo moral ostati v zaporu. A ameriški organi njegove ponudbe niso sprejeli.