Uničuje celice

Prvič odkrili mikroplastiko v človeški krvi - pri kar 80 odsotkih udeležencev

L.J.
24. 3. 2022, 16.16
Posodobljeno: 24. 3. 2022, 16.23
Deli članek:

Odkritje potrjuje, da lahko delci mikroplastike potujejo po telesu in se naselijo v človeških organih.

Profimedia
Delce mikroplastike so zaznali že v najglobljih delih oceanov, pa tudi na Mount Everestu.

Vpliv delcev mikroplastike na zdravje še ni znan, znanstveniki pa so zaskrbljeni, saj so pretekle študije že pokazale, da lahko delci poškodujejo človeške celice, ki so jih analizirali v laboratoriju.

Človeštvo proizvaja ogromne količine plastičnih odpadkov, ki pogosto pristanejo v okolju in močno onesnažujejo okolje. Že pred novo študijo, ki je prisotnost delcev mikroplastike potrdila v krvi 80 odstotkov udeležencev študije, je bilo znano, da lahko ljudje majhne delce zaužijejo s hrano in vodo, ali pa jih celo vdihnejo. Prav tako so bili delci mikroplastike že prej odkriti v blatu dojenčkov in odraslih.

V okviru najnovejše študije so znanstveniki analizirali vzorce krvi, ki jih je prispevalo 22 anonimnih darovalcev. Vsi udeleženci študije so bili zdravi odrasli. Prisotnost mikroplastike so potrdili pri 17 udeležencih, torej pri 80 odstotkih. Pol vzorcev je vsebovalo delce plastike PET, ki se pogosto uporablja v plastenkah, tretjina vzorcev pa polistiren, ki je uporaben za pakiranje hrane in drugih izdelkov. Četrtina vzorcev je vsebovala polietilen, iz katerega so izdelane plastične vrečke.

Študijo so objavili raziskovalci Svobodne univerze v Amsterdamu pod vodstvom Heather Leslie in Marje Lamoree, skupina raziskovalcev pa bo s preučevanjem vpliva mikroplastike na zdravje ljudi še nadaljevala.