"Aktivnejše" politično udejstvovanje

Pahor se je poslovil od svetovalca Ernesta Petriča

R.T./STA
24. 3. 2022, 17.04
Posodobljeno: 24. 3. 2022, 17.56
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je podpisal ukaz, s katerim bo Ernestu Petriču jutri prenehala funkcija svetovalca predsednika republike, so sporočili s predsednikovega urada.

Urad predsednika RS
Pahor se je danes Petriču zahvalil za sodelovanje, jutri se njune poti razhajajo.

Predsednik Borut Pahor in nekdanji ustavni sodnik Ernest Petrič sta se dogovorila, da bosta zaradi Petričevega aktivnejšega političnega udejstvovanja z začetkom kampanje zaključila njuno formalno sodelovanje.

Pahor se je ob tem Petriču, ki mu je kot nekdanji predsednik ustavnega sodišča, ugledni strokovnjak za mednarodno pravo in mednarodne odnose, univerzitetni profesor in dolgoletni diplomat, skoraj pet let svetoval na področjih mednarodnih odnosov in mednarodnega prava, odnosov s sosedi, razmerami v regiji in prihodnostjo Evropske unije, zahvalil za sodelovanje, so v sporočilu za javnost še zapisali v uradu predsednika republike.

Petrič javno podpiral Janšo, žugal petkovim protestnikom

Petrič je lani maja javno podprl politično zavezništvo Povežimo Slovenijo pod vodstvom Marjana Podobnika. Zavezništvo združuje več strank, med njimi tudi Podobnikovo SLS in Konkretno Zdravka Počivalška. Podobnik je lani maja celo naznanil, da bo Petrič kandidiral za državnozborskega poslanca. Že po naznanitvi Petričeve vloge v desnem zavezništvu so se pojavljala vprašanja o tem, če je primerno, da kot tako ali drugače opredeljen politik Petrič svetuje Pahorju, ki naj bi bil "predsednik vseh."

Zajem zaslona / Twitter
Tvit Marjana Podobnika o Petričevi kandidaturi iz maja lani.

Petrič je svoje politične barve pokazal že večkrat prej, ne le mesec dni pred parlamentarnimi volitvami. Maja 2020 se je Petrič zapletel s petkovimi protestniki, ki jih je zmerjal in na njih zavpil "Da vas ni sram!" Tudi sicer je njegova politična usmeritev jasna. Odločitev ustavnega sodišča v zadevi Patrija je komentiral kot pravično, po zadnjih parlamentarnih volitvah pa je dolgo kritiziral odločitev strank, ki niso želele v koalicijo z Janševo SDS.