Uefa ukinja finančni fair play

Več denarja za prestope že tako zapravljivih nogometnih velikanov

P.T.
23. 3. 2022, 11.36
Posodobljeno: 23. 3. 2022, 12.06
Deli članek:

Klubi bodo imeli triletno obdobje mirovanja, da se prilagodijo novim pravilom. V tem času bodo lahko porabili do 90 odstotkov svojih prihodkov.

Profimedia
Prvotna ideja predsednika UEFA Aleksandra Čeferina je bila zamenjati finančni fair play z zgornjo plačno mejo, a se je zaradi evropske delovne zakonodaje, ki tega ne dovoljuje, to izkazalo za nevzdržno.

UEFA bo kmalu odpravila pravila finančnega fair playa, o tej potezi pa se govori že nekaj časa in je še posebej aktualna v obdobju po krizi, ki je nastala s pandemijo koronavirusa.

Nastala bo nova Uredba o finančni vzdržnosti, po kateri bodo klubi lahko do 70 odstotkov svojih prihodkov namenili za prestope.

Nova uredba bo verjetno razveselila angleške klube, ki so trenutno v najboljšem finančnem položaju in največ denarja namenjajo za prestope. Nova večmilijonska pogodba o televizijskih pravicah še ni podpisana in ko bo, bo klubom na trgu prestopov dala še večje zmogljivosti. 

Največja sprememba naj bi bile kazni za klube, ki kršijo novo uredbo o finančni vzdržnosti. Klube lahko celo izključijo iz evropskih pokalov, odvzete jim bodo točke v domačih ligah in podobno.

UEFA je napovedala novo odločitev zaradi vojne v Ukrajini

Evropski klubi se lahko glede na razmere po invaziji Rusije na Ukrajino prijavijo največ dva igralca iz ruskih in ukrajinskih klubov za preostale tekme letošnjih celinskih tekmovanj, so sporočili iz UEFA.

"Odločili smo se, da vključimo določbo, ki klubom omogoča registracijo največ dveh dodatnih igralcev, ki sta bila predhodno registrirana pri klubu, ki je povezan z Ukrajinsko nogometno zvezo (UAF) ali Rusko nogometno zvezo (FUR) in katerih pogodbe so bile prekinjene," so sporočili iz Uefe. Ta odločitev velja tudi za ekipe, ki prve tekmujejo v ženski ligi prvakinj.