Pod imeni njihovih novinarjev

V hekerskem napadu na hrvaški medij objavljeni Kremlju naklonjeni članki

L.J./STA
23. 3. 2022, 10.25
Posodobljeno: 23. 3. 2022, 10.30
Deli članek:

Spletna stran časnika Slobodna Dalmacija je bil tarča hekerskega napada.

Profimedia
V hekerskem napadu na Slobodno Dalmacijo je bilo objavljenih 10 Kremlju naklonjenih člankov.

Spletna stran hrvaškega časnika Slobodna Dalmacija je bila v torek popoldne tarča hekerskega napada. Več starih člankov je bilo v napadu zamenjanih s Kremlju naklonjenimi besedili, pod njih pa so hekerji podpisali prave novinarje časnika. O napadu je svoje bralce na spletni strani obvestilo uredništvo časnika, ki je lažne članke že umaknilo.

Objavljenih je bilo okoli deset proruskih besedil o vojni v Ukrajini, napad pa so na časniku prijavili tudi policiji.

Glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo dogajanja za medije sicer ni hotela komentirati. Za hrvaško tiskovno agencijo Hina je dejala le, da poteka preiskava, članke pa so izbrisali.

Med Kremlju naklonjenimi članki so se v hekerskem napadu znašli naslovi kot so: "Zahodni stroj zavajanja", "Katero stran podpirate?", "Za kaj se borijo ukrajinske sile in še pomembneje, za koga?", "Ruska kampanja v Ukrajini" in "Zahod je naredil vse, da bi v Ukrajini zavladali nacisti", ter "ZDA priznavajo, da so v Ukrajini imele skrite laboratorije za biološko orožje". 

Slobodna dalmacija / Zajem zaslona
Eden od člankov, ki so ga hekerji objavili na spletni strani časnika Slobodna Dalmacija.

Napad je že obsodilo Hrvaško novinarsko društvo (HND). "Na žalost to v vojnih razmerah, ki so zavladale v Evropi, ni nekaj nepričakovanega. Posebno v oči bode dejstvo, da so stare tekste, ki so v sistemu Slobodne Dalmacije, zamenjali članki, ki širijo rusko propagando o vojni z Ukrajino," je sporočil predsednik HND Hrvoje Zovko. Ob tem je pozval vse institucije, naj se vključijo v preiskavo, in vse medije, ki bi se jim zgodilo kaj podobnega, naj to takoj prijavijo.

Oglasil se je tudi glavni tajnik Evropske federacije novinarjev Ricardo Gutierrez, ki je evropske medije in redakcije pozval, da kar najbolj zaostrijo protokole, ki zagotavljajo digitalno varnost. Dejal je še, da v federaciji obsojajo napad in pozval hrvaško pravosodje, naj čimprej identificirajo in kaznujejo storilce.