Na mednarodni dan žensk

Kongres pod vodstvom desničarjev zaostruje kazni za umetni splav

P.T./STA
9. 3. 2022, 14.16
Posodobljeno: 9. 3. 2022, 14.28
Deli članek:

Gvatemalski kongres pod vodstvom konservativcev je v torek potrdil zakon, ki zaostruje zaporne kazni v primeru umetne prekinitve nosečnosti.

Reuters
Ena od udeleženk protesta ob mednarodnem dnevu žena v glavnem mestu Gvatemale.

V Gvatemali zaostrili kazni za umetno prekinitev nosečnosti. Prepovedali so tudi istospolne poroke in poučevanje o spolni raznolikosti. Zakon, ki bo začel veljati, ko ga bo podpisal gvatemalski predsednik Alejandro Giammattei, je kongres sprejel na mednarodni dan žensk.

Sprejeti zakon "o zaščiti življenja in družine" predvideva desetletno zaporno kazen za ženske, ki same sprožijo umetno prekinitev nosečnosti ali dajo soglasje drugi osebi za poseg. Nova zaporna kazen je trikrat višja od sedanje triletne kazni.

Zakon prav tako predvideva do 50-let zaporne kazni za vse, ki bi opravili umetno prekinitev nosečnosti brez privolitve ženske. V kongresu sprejeti zakon uvaja tudi reformo civilnega zakonika, ki bo odslej v Gvatemali izrecno prepovedal istospolne poroke.

Z reformo civilnega zakonika so tudi prepovedali javne in zasebne pobude za poučevanje o spolni raznolikosti, ki jih zakon opisuje kot "spodbujanje politik ali programov pri otrocih in mladostnikih, ki težijo k odklonu od njihove spolne identitete ob rojstvu".