Spreminjajo jim življenja

Potočnikova nad politike, ki pozivajo Slovenke, naj gredo nazaj za štedilnik

Polona Krušec
9. 3. 2022, 11.22
Posodobljeno: 31. 7. 2023, 11.39
Deli članek:

Nasprotovanja vse slabšemu položaju žensk zavzemajo vse več prostora in postajajo vse bolj glasna tudi pri nas. Zastopanost žensk je namreč na položajih moči, denimo v politiki, zelo slaba.

M24/Sašo Radej
Vika Potočnik poudarja, da morajo ženske stopiti skupaj in si pomagati, se podpirati in veseliti uspehov druga druge.

Naši državi do zdaj ženska sploh še ni predsedovala. Tudi na čelu vlade, razen krajše obdobje Alenka Bratušek, ni sedela nobena ženska. To in še marsikaj se mora spremeniti, so prepričani v Ženskem lobiju Slovenije, Transparency Internationalu Slovenia in sindikatu Mladi plus ter več organizacijah in društvih.

Omenjeni so tudi pobudniki in organizatorji včerajšnjega javnega shoda k spoštovanju pravic in enakih možnosti žensk v Ljubljani na Kongresnem trgu. Na njem so predstavili položaj žensk v naši državi in svoje zahteve za enake pravice in možnosti spolov. Podali so zahteve za dostojne minimalne plače, povečanje števila starostnih skupin, upravičenih do presejalnih testov, in vključitev izobraževanja o spolnih stereotipih v učne načrte.

Prav tako zahtevajo, da parlamentarne stranke na svojih listah za spomladanske volitve v DZ polovico svojih izvoljivih okrajev namenijo kandidatkam, je povedala predsednica Ženskega lobija Slovenije Ana Kalin. »Nove stranke, pri katerih se še ne ve, kateri so njihovi izvoljivi okraji, pa naj zagotovijo, da bodo imele 50-odstotni delež kandidatk,« je pozvala.

Ženska ženski

Eno najpomembnejših sporočil o ženskem spolu, še toliko bolj glasno ob 8. marcu, dnevu žena, je vloga izobraževanja oziroma izobrazbe v njihovem življenju. Varuh človekovih pravic Peter Svetina je prepričan, da je za krepitev enakosti med spoloma to nujno. To so poudarili tudi na dogodku Ženske ženskam: Z znanjem do prihodnosti, ki je potekal ob letošnjem mednarodnem dnevu žena. Na njem je Lions klub Ljubljana Viva predstavil svoja prizadevanja v okviru Vivinega sklada, katerega smisel je podpora Slovenkam, predvsem iz socialno zahtevnejših okolij, pri šolanju, usposabljanju in izobraževanju.

Ženskam od 18. do 49. leta starosti tako finančno pomagajo do obiska tečajev, plačila vpisnin in šolnin v izobraževalne programe, do tehnične opreme in ostalih izobraževalnih aktivnosti. Do tega sicer same ne bi zmogle priti, saj nimajo lastnih sredstev ali drugih oblik donacij in štipendiranj.

Tuš
Anja Strojin Štampar, predsednica Lions kluba Ljubljana Viva (na desni), sprejema Tuševo donacijo, s katero bodo opolnomočili Slovenke.

Nazadnjaški predstavniki oblasti

Slovenke so očitno slišale za Vivin sklad, saj se jih je na dva dosedanja razpisa za donacije prijavilo več kot 60. »Sklad bo podprl izobraževanje 18 novih varovank, do zdaj smo sicer skupno pomagali že 23 Slovenkam,« so sporočili iz Lions kluba Ljubljana Viva, ki je na ponedeljkovem dogodku iz rok drogerij Tuš prejel donacijo v vrednosti 5000 evrov.

Na prireditvi je spregovorila tudi političarka Vika Potočnik, javnosti poznana predvsem kot nekdanja poslanka in županja Mestne občine Ljubljana. Poudarila je, da so oblike financiranja, ki pomagajo do izobrazbe, od štipendij do skladov, kot je Vivin, izjemno pomembne, saj »bi bili sicer otroci iz socialno bolj ranljivih okolij lahko zanjo prikrajšani«.

Dotaknila se je svoje mladosti, iz katere jo še danes spremljajo modre besede staršev. »Dejala sta mi, da je edino, česar ti nihče ne more vzeti, znanje in da je izobrazba tista, ki odpira vrata, tudi za vzpenjanje po družbeni letvici. Pa še to, da je znanje najmočnejše orodje za boj proti nazadnjaškim načelom tega trenutka, ko nas, ženske, celo politiki postavljajo v vloge izpred sto in več let,« je izpostavila.

Besede, ne orožje

»Zadnja leta nam kažejo, kako hitro so pravice, za katere so se borile naše predhodnice, lahko ogrožene; vse od volilne pravice do umetne prekinitve nosečnosti. Dejstvo je, da smo nazadovali. To nam jasno kažejo tudi politiki in drugi vplivni funkcionarji, ki ženske pošiljajo nazaj za štedilnike. Takih izjav in ljudi, ki jih izrekajo, se je treba bati. Tega ne slišimo samo v našem političnem prostoru, ampak tudi drugje. Prihaja čas, ko se bomo morale še bolj boriti, da se ohrani, kar smo si izborile skozi čas, in za nujne premike še dlje,« so besede Potočnikove, ki je v luči dogodkov v Ukrajini dodala, da bomo ženske morale v ospredje priti tudi zato, ker mnogo bolj razumejo, da se konflikti rešujejo z dialogom, in ne z orožjem.