Hoja po robu

Eden zadnjih branikov svobode govora v Rusiji udaril s provokativno naslovnico

S.R.
9. 3. 2022, 10.10
Deli članek:

Medtem ko iz Rusije bežijo tako tuji kot domači novinarji, se eden od peščice liberalnih medijev proti cenzuri bori z nekoliko bolj premeteno taktiko.

Twitter
Naslovnica tiskane izdaje Novaya Gazeta.

Po zadnji potezi ruskega parlamenta, ki je sprejel zakon, v skladu s katerim posameznikom v primeru namernih »lažnih novic« o ruskih oboroženih silah oziroma »posebni operaciji« v Ukrajini, kot jo označujejo ruske oblasti, grozi 15 let zapora, so v ruskem novinarstvu ugasnili še zadnji kritični glasovi, tuje medijske hiše pa so iz države nemudoma začele umikati svoje dopisnike. Iz New York Timesa so denimo včeraj sporočili, da njihovi novinarji prvič v zadnjem stoletju ne bodo prisotni na ruskih tleh. Kot so pojasnili, svoje novinarje umikajo, saj je Kremelj s kriminalizacijo uporabe besed, kot sta »vojna« in »invazija,« kadar je govora o vojni v Ukrajini, njihovo delo povsem onemogočil. Nekdanji šef njihovega uredništva v Moskvi Neil MacFarquhar je na Twitterju pojasnil, da so bili v Rusiji z izjemo dveh prekinitev zaradi zapletov z vizumi prisotni od leta 1921, izgnala pa jih nista »niti Stalin niti hladna vojna.«

Pred grožnjo Kremlja je v petek klonil tudi ruski časnik Novaya Gazeta, eden zadnjih branikov svobode govora v Rusiji, katerega soustanovitelj in odgovorni urednik Dmitrij Muratov je lani prejel Nobelovo nagrado za mir. Kot so pojasnili pri časniku, bodo »zaradi cenzure« s svojih strani umaknili vso gradivo o operacijah ruske vojske v Ukrajini. Ob tem so poudarili, da bodo še naprej poročali o posledicah dogajanja, ki jih bo čutila Rusija, gospodarski krizi in pregonu disidentov. Pojasnili so še, da želijo s to potezo zaščititi svoje zaposlene. Že pred tem njimi je svoja vrata zaprla radijska postaja Ekho Moskvy, še eden od peščice liberalnih medijev v Rusiji.

Novaya Gazeta z naslovnico svoje zadnje tiskane izdaje sicer znova hodi po robu. Naslovnico namreč krasi ogromen oblak v obliki gobe, torej jedrske eksplozije, pred katero je postavljen prizor iz slovitega Labodjega jezera. Kot so pojasnili, izdaja upošteva vse predpise spremenjenega kazenskega zakonika. A namig je jasen, čeprav neposredno ne krši zakona. Balet Labodje jezero je namreč v Rusiji postal simbol političnih pretresov v državi. Ruska državna televizija ga je predvajala v mnogih kritičnih trenutkih ruske in sovjetske zgodovine. Predvajali so ga ob smrti Leonida Brežnjeva leta 1982, nato še ob smrtih Jurija Andropova in Konstantina Černenka. Avgusta 1991 so ga predvajali ob spodletelem državnem udaru, ki je pomenil začetek konca Sovjetske zveze.