Nas bi moralo skrbeti?

IAEA je izgubila stik z nevarnimi odpadki iz Černobila, ki so pod rusko kontrolo

M.M.
9. 3. 2022, 08.50
Posodobljeno: 9. 3. 2022, 12.23
Deli članek:

Prenos podatkov iz sistema za spremljanje varnosti ukrajinske jedrske elektrarne je izgubljen, je sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo.

Profimedia
Ruska vojska je tako zasedla černobilsko jedrsko elektrarno v Pripjatu.

Sistemi za spremljanje materiala v skladiščih radioaktivnih odpadkov v jedrski elektrarni Černobil, ki so jo prejšnji mesec zasegle ruske sile, so prenehali pošiljati podatke Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA), so sporočili iz Združenih narodov.

"Generalni direktor je dejal, da je bil izgubljen daljinski prenos podatkov iz sistema za spremljanje varnosti v učnem načrtu v Černobilu," so sporočili iz IAEA, ki med drugim spremlja varnost jedrskega materiala.

IAEA je pozvala Rusijo, naj dovoli rotacijo zaposlenih, da bi jim omogočili počitek. Delo v izmenah je nujno za zagotavljanje varnosti, so dodali. "Zelo sem zaskrbljen zaradi težkih in stresnih razmer, s katerimi se soočajo zaposleni v nuklearki Černobil, in potencialne grožnje za jedrsko varnost," je dejal direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Rafael Grossi.

Čeprav nuklearka od nesreče leta 1986 ne deluje več, je tam še vedno zaposlenih več kot 2000 ljudi, ki zagotavljajo, da ne pride do nove katastrofe.

Napad Rusije na Ukrajino, ki se je začel 24. februarja, je sprožil jezo mednarodne skupnosti, ki izgublja stik s predeli Ukrajine, iz katerih so prebivalci pobegnili. Po podatkih Agencije ZN za begunce je iz Ukrajine v sosednje države pobegnilo približno dva milijona ljudi.