SLOVENSKI FILM

Že enajsta nagrada za Steakhouse

M. V.
9. 3. 2022, 13.57
Posodobljeno: 9. 3. 2022, 14.01
Deli članek:

Animirani kratki film režiserke Špele Čadež je v Bruslju prejel glavno nagrado za najboljši mednarodni kratki film.

SFC
Steakhouse

Na mednarodnem animiranem filmskem festivalu Anima v Bruslju je slavila Špela Čadež, saj je za animirani kratki film Steakhouse prejela glavno nagrado za najboljši mednarodni kratki film. To je že enajsta mednarodna nagrada za ta film.

Žirija je pred podelitvijo nagrade z občinstvom delila naslednje misli: »Pred razkritjem prejemnika glavne nagrade festivala Anima se nam je kot žiriji zazdelo potrebno, da z vami podelimo svoje občutke. V zadnjih dneh smo si ogledali veliko filmov in mnogi so imeli kaj ponuditi tako v risarskem kot pripovednem smislu, nekateri pa so se nas dotaknili. Kljub nenehno napredujoči animacijski ustvarjalnosti opažamo, da nam nekateri filmi še vedno prikazujejo zgodbe, v katerih so v ospredju stereotipni fantazijski in fetišizirani liki. Menimo, da je v današnjem času treba pozvati k določeni meri kolektivnega zavedanja tako režiserje kot tudi producente, učitelje, ustanove in festivale.

Naveličani smo ženskih likov brez vsebine, ki se znajdejo v tem položaju, ne da bi sploh bile igralke. Dovolj nam je dojemanja ženskega telesa zgolj skozi prizmo seksualizacije. Dovolj nam je moških likov, ki jih ne da bi se o njem spraševali, uničuje lastno nasilje. Želimo videti filmske zgodbe, v katerih dejavno nastopajo in so pozitivno predstavljene ne le ženske, ampak tudi rasno opredeljene in transspolne osebe, osebe s prekomerno telesno težo, invalidi in spolni delavci. Režiserje in producente pozivamo, naj se – kadar se jih kakšna tema ne tiče, neposredno obkrožijo z ljudmi, ki imajo izkušnje s to temo, s čimer bo predstavitev bolj skladna z resničnostjo teh ljudi.

arhiv uredništva
Špela Čadež

Če je film lahko deloma prispeval k spodbujanju ekstremno binarne in zatiralske vizije sveta, lahko postane tudi naš najboljši zaveznik, da svetu predstavimo pravičnejši pogled na našo družbo in po malem spremenimo miselnost. Film je močno, čarobno in neomejeno orodje.«

V luči tega razmišljanja, je za nagrajeni film Steakhouse žirija zapisala: »Veliko nagrado za kratki film festivala Anima 2022 zato podeljujemo filmu, ki mu je uspelo ujeti kompleksnost čustev lika, ki je pod psihološkim nadzorom nasilnega moškega. Ob prikazu vsakdanjega življenja tega para se poglobimo v doživljanje močne ženske, katere zadnje dejanje nas spravi v dobro voljo. Glavno nagrado prejme Steakhouse režiserke Špele Čadež.«