Pritisk Zahodnih držav

Zahod zahteva, da se Rusijo izključi iz Interpola

M.M.
7. 3. 2022, 15.44
Deli članek:

Več zahodnih držav, vključno z Združenim kraljestvom in Združenimi državami, je pozvalo Interpol, naj Rusijo suspendira iz Mednarodne organizacije za pregon.

Profimedia
Namen Interpola, mreže 194 držav članic, ki ima sedež v francoskem Lyonu, je olajšati odkrivanje mednarodnih kaznivih dejanj.

Združeno kraljestvo, ZDA, Kanada, Avstralija in Nova Zelandija so zahtevale, da "Rusija nemudoma ustavi dostop do njihovih sistemov," je tvitnila britanska notranja ministrica Priti Patel.

Te države so od izvršnega odbora Interpola zahtevale, da se o tem odloči ta teden. "Ruska dejanja so neposredna grožnja varnosti posameznikov in mednarodnemu sodelovanju na področju kazenskega pregona," je dodala Patel.



Pritisk Zahoda na Rusijo

Zahodni zavezniki poskušajo Moskvo diplomatsko in gospodarsko izolirati zaradi ruske invazije na Ukrajino. V nedeljo je ameriški državni sekretar Antony Blinken dejal, da je videl "zelo zanesljiva poročila" o tem, da je Rusija med invazijo zagrešila vojne zločine, zlasti pri ravnanju s civilisti.

Člani Sveta ZN za človekove pravice so se prejšnji teden z veliko večino strinjali, da začnejo preiskavo zlorab, ki so jih zagrešile ruske sile v Ukrajini.