Podražitev

Ponekod zmanjkuje goriva, na bencinskih servisih huda gneča

R.T.
7. 3. 2022, 14.44
Posodobljeno: 8. 3. 2022, 05.58
Deli članek:

Gneča na bencinskih servisih, ponekod je celo zmanjkalo dizelskega goriva.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Gneče na bencinskih servisih po državi v ponedeljek praktično ni bilo mogoče spregledati, na kar so nas obvestili tudi bralci. Povod za to so govorice o torkovi domnevni podražitvi pogonskih goriv.

Dogajanje v Ukrajini

Za odgovore smo se obrnili na največjega slovenskega ponudnika Petrol. Kot so nam odgovorili, cen pogonskih goriv ne želijo napovedovati vnaprej, so pa pojasnili, da gibanje maloprodajnih cen pogonskih goriv »odseva gibanje cen goriv na svetovnem trgu, na katerega družba Petrol nima vpliva«. Temu so dodali, da aktualno dogajanje v Ukrajini »že rezultira v dvigu cen pogonskih goriv na svetovnih trgih, kar bomo predvidoma občutili vsi«, kar je samo po sebi dovolj zgovorno.

Najvišje vrednosti nafte

Nobena skrivnost ni, da so se danes cene nafte v azijskem trgovanju zvišale in tako dosegle najvišje vrednosti po juliju leta 2008, potem ko je ameriški zunanji minister Antony Blinken dal vedeti, da se z zavezniki pogovarjajo o prepovedi uvoza nafte iz Rusije, sicer tretje največje proizvajalke nafte. Takšna poteza bi še povečala krizo v oskrbi ravno v času, ko se povpraševanje povečuje.

Jutri rekordno zvišanje?

Bencinski servisi običajno ob torkih uvedejo večje spremembe cen, zato se za jutri napoveduje močna podražitev. Pri Financah so na podlagi formule, ki je bila v uporabi do jeseni 2020, ko je država odpravila regulacijo cen, in ki so se je po navedbah časnika ponudniki vsaj do danes bolj ali manj držali, izračunali, da bi cena litra dizla lahko poskočila na okoli 1,65 evra, kar bi bilo največ doslej, tako da bi bilo polnjenje 50-litrskega rezervoarja dražje za skoraj 10 evrov. Cena litra 95-oktanskega bencina bi medtem lahko porasla na nekaj več kot 1,55 evra.

OMV je gorivo že podražil. Cena dizla je narasla na 1,69 evra na liter. Petrol bo cene podražil predvidoma jutri.

Gneča in ponekod celo pomanjkanje dizelskega goriva

Iz največjega naftnega trgovca v državi, družbe Petrol, so popoldne sporočili, da so na prodajnih mestih zabeležili povečano povpraševanje, predvsem po dizelskem gorivu. To je bilo "posledica pretiranega odziva potrošnikov na alarmantne medijske novice o pričakovani rasti cen pogonskih goriv zaradi razmer na svetovnih trgih".

Ponekod je dizelskega goriva celo zmanjkalo, a so ga hitro dotočili.

Tudi v OMV Slovenija pravijo, da trenutno zagotavljajo nemoteno oskrbo s pogonskimi gorivi in da so njihove zaloge za ponudbo na slovenskem trgu zadostne. Obenem dodajajo, da "smo v zadnjem času priča izdatnemu višanju cen surove nafte na svetovnih trgih, kar se bo odražalo tudi v spremembah maloprodajnih cen pogonskih goriv na bencinskih servisih".