Pod pogoji

Orban si je vendarle premislil glede Natovih sil in orožja

S.R./STA
7. 3. 2022, 15.17
Posodobljeno: 7. 3. 2022, 15.24
Deli članek:

Madžarski premier Viktor Orban je vendarle podpisal odlok, v skladu s katerim se silam zveze Nato dovoli prisotnost na zahodu Madžarske. Odlok prav tako dovoljuje, da prek Madžarske potuje orožje, a le, če je namenjeno v drugo članico Nata. Orban je to možnost še nedavno zavračal.

Reuters
Orban je v nagovoru narodu hvalil dosežke svoje vlade.

V skladu z odlokom, ki je bil danes objavljen v madžarskem uradnem listu, bodo Natove sile za hitro odzivanje lahko namestili na zahodu države in za tranzit uporabljale madžarski zračni prostor. Pogoj za pristanek Madžarske na prisotnost Natovih sil je omejitev, da enot ne bodo neposredno premestili z Madžarske v Ukrajino ter da v Ukrajino preko Madžarske tudi ne bo neposredno potekal prevoz orožja. Je pa dobava orožja za Ukrajino mogoča preko Madžarske samo v primeru, če bo transport najprej dosegel drugo članico zveze Nato.

Orban je bil doslej proti prisotnosti Natovih sil na Madžarskem, ki je članica Nata. Njegova država ne potrebuje tovrstnih sil, je takrat utemeljeval.

Madžarski premier Orban, ki je na oblasti od leta 2010, je v zadnjih letih gojil prijateljske odnose z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Po ruski invaziji na Ukrajino pred 12 dnevi pa je podprl odločitev EU za uvedbo sankcij proti Rusiji ter dobavo orožja napadeni Ukrajini. Domači javnosti je to utemeljeval z besedami, da bo s tem Madžarski prihranil vojno.

Madžarski premier je sicer danes posvaril, da se mora Madžarska pripraviti na naraščajoče število ukrajinskih beguncev. Dodal je, da so že sprejeli odločitve, ki bodo omogočale nemoteno sodelovanje med pristojnimi oblastmi in nevladnimi organizacijami. Doslej se je na Madžarsko po uradnih navedbah zateklo več kot 140.000 ukrajinskih beguncev. Hkrati v Budimpešti ocenjujejo, da bi se lahko ta številka povzela do 250.000.