Nove vojaške tehnologije

S kakšnimi bojnimi sredstvi se napadata Rusija in Ukrajina?

M.M.
2. 3. 2022, 09.47
Posodobljeno: 2. 3. 2022, 10.16
Deli članek:

Napad Rusije na Ukrajino kaže, da je čas bojev v strelskih jarkih preteklost. Danes se namreč uporabljajo tudi droni zadnje generacije in podatki iz vohunskih satelitov.

Profimedia
Vsi sateliti iz programa "Keyhole" imajo optično infrardeče zmogljivosti, kar pomeni, da lahko posnamejo fotografije visoke ločljivosti, podnevi ali ponoči in v slabši vidljivosti. Špekulira se tudi, da so fotografije kolon ruskih in beloruskih vojakov v medijih, ki se pomikajo proti ukrajinski meji, in mobilizacija vojaške opreme po vsej Rusiji, s teh satelitov.

Vojaški strokovnjaki menijo, da je bil konflikt v nekdanji SFRJ zadnja vojna v Evropi, v kateri so se uporabljala pravila, strategije in vojaške doktrine, ki segajo v drugo svetovno vojno. Že leta 1999 sta bila posredovanje Natovih koalicijskih sil in napad na ZR Jugoslavijo namig na novo obdobje vojskovanja – uporaba manevrirnih izstrelkov in prve generacije dronov ter močna propaganda na obeh straneh v takratnih elektronskih medijih.

V ukrajinsko-ruski vojni se uporablja najnovejša generacija dronov. Ukrajinsko obrambno ministrstvo je objavilo posnetek njihovega drona, ki uničuje kolono ruskih vozil, pravzaprav baterijo raket. Dron ni izdelan v Ukrajini (čeprav ima Ukrajina že dolgo tradicijo proizvodnje letal vseh vrst in namenov), gre pa za turški izdelek. "Bayraktar TB2" je vojaško brezpilotno letalo turškega podjetja "Baykar Defense". Proizvaja se od leta 2014 in spada v kategorijo taktičnih dronov.

Istega dne, ko so z Baryaktarjem napadli ruske sile, je iz Združenih držav prispela potrditev aktivacije satelitskega internetnega sistema nove generacije nad Ukrajino.

Nad Ukrajino nov internet

Ustanovitelj in izvršni direktor Tesla in Space X, milijarder Elon Musk, je namreč potrdil, da je aktiviran satelitski internetni sistem nove generacije »Starlink«, ki je zdaj na voljo na celotnem ozemlju Ukrajine. Starlink je omrežje, pravzaprav »konstelacija«, sestavljena iz najmanj 1460 satelitov, ki trenutno z internetnim signalom pokrivajo okoli 88 odstotkov površine planeta. Predvideno je, da bo do konca projekta v orbiti aktivnih skupno 1584 satelitov, ki bodo pokrivali skoraj 98 % Zemljine površine (razen samih polov). 

Sankcije 

ZDA in Evropska unija so v prvih 48 urah vojne v Ukrajini že uvedle sankcije proti ruskim politikom, poslovnežem in celo športnim klubom. Gotovo so najpomembnejše tiste o izključitvi Rusije iz mednarodnega bančnega sistema SWIFT, kar praktično pomeni, da ruske banke ne bodo mogle poslovati na mednarodnem trgu. Srbija je edina država v Evropi (razen Belorusije), ki proti Rusiji ni uvedla nobenih sankcij, čeprav je srbska vlada dejala, da "v celoti spoštuje ozemeljsko suverenost Ukrajine". In ali je to konec uravnoteženja politike v Srbiji med EU na eni ter Rusijo in Kitajsko na drugi strani?

"Bruselj si zapomni vse, zato si bo zapomnil, kdo je v trenutnih razmerah usklajeval z zunanjo in varnostno politiko Evropske unije, spomnil se bo tudi, kdo je na goratem Balkanu kaj rekel, kaj pomagal ali oviral." Srbija si bo še posebej »zapomnila« dejstvo, da je nespretno podpirala ozemeljsko celovitost Ukrajine. "Vse to bo ostalo v spominu in bo prišlo do političnega plačila, ker je 'pošast zadržana', in stvari so spet na običajnem tiru," je dejal Naim Leo Besiri, direktor Inštituta za evropske zadeve.

Dostop do vohunskih satelitov

In ko gre za visoko politiko, varnostni strokovnjaki v Evropi menijo, da je država izven Nata in zunaj mednarodne obveščevalne koalicije prvič dobila dostop do najsodobnejših vohunskih satelitov. Ameriška obveščevalna skupnost namreč že nekaj časa sodeluje z varnostnimi silami Ukrajine, "na mizi" pa so fotografije in video posnetki s satelitov, informacije iz elektronskih komunikacij ter različne možnosti za zbiranje informacij in napadov v kibernetskem svetu. Večino teh satelitov upravljata ameriško ministrstvo za obrambo in ameriški nacionalni izvidniški urad.

Čeprav so skoraj vsi podatki o številu in razporeditvi teh satelitov tajni, je znano, da je nad Ukrajino že nekaj časa aktiven vsaj eden. Specifikacije satelita zunaj ameriških vojaških krogov niso znane, strokovnjaki pa navajajo, da gre za zadnji satelit iz programa "Keyhole".