Nov lastnik

Slovenska Sberbank v varnem pristanu, komitenti "lahko mirno spijo"

M.M./STA
2. 3. 2022, 07.56
Posodobljeno: 2. 3. 2022, 10.31
Deli članek:

Poslovalnice Sberbank so bile v ponedeljek in torek zaradi sankcij proti Rusiji ob njeni vojaški agresiji nad Ukrajino zaprte, poslovanje je bilo omejeno na kartično poslovanje, dvigi in plačila pa na 400 evrov dnevno. Komitenti lahko kot kaže zdaj znova zadihajo, banka je namreč pristala v rokah NLB.

Profimedia
Stranke Sberbank bodo lahko že danes gotovino brez provizije dvigovale tudi na vseh bankomatih NLB v Sloveniji.

Novega lastnika sta dobili tudi Sberbank na Hrvaškem in Sberbank v BiH.
Sberbank na Hrvaškem je kupila Hrvatska poštanska banka. Sanirala jo bo hvaška centralna banka, kjer zagotavljajo, da bodo vloge varčevalcev absolutno varne in dostopne. Novega lastnika ima tudi Sberbank BH, ki jo je prevzela ASA Banka.

Sberbank ima novega lastnika, NLB, kjer so poudarili, da vse pogodbe ostajajo nespremenjene, obstoječi računi in kartice pa veljavni. Omejitev pri izvajanju plačilnih transakcij ne bo več, takoj bodo začeli tudi s postopkom spremembe imena.

Kot so sporočili iz NLB, ki je kupoprodajno pogodbo za pridobitev 100-odstotnega lastniškega deleža v Sberbank Slovenija v torek podpisala z Banko Slovenije, bodo vse poslovalnice Sberbank danes odprle svoja vrata in poslovale po običajnem urniku.

Vse pogodbe ostajajo nespremenjene, obstoječi računi in kartice pa veljavni, stranke banke bodo nemoteno poslovale in opravljale vse bančne storitve, omejitev pri izvajanju plačilnih transakcij ne doma ne v tujini ne bo več, prav tako ne bo več omejitve pri dvigovanju gotovine. Stranke Sberbank bodo lahko že danes gotovino brez provizije dvigovale tudi na vseh bankomatih NLB v Sloveniji.

Ob tem so v NLB poudarili še, da odpiranje računov na drugih bankah in prenašanje poslovanja ni potrebno. "S tem, ko je postala članica NLB Skupine, je namreč Sberbank deležna stabilnosti in močnega zaledja, njene stranke pa vseh koristi in prednosti, ki jih takšno partnerstvo prinaša," so dodali.

Komitenti nimajo več nobenega razloga za skrb

Kupnina, ki jo je za Sberbank odštela NLB, po besedah Brodnjaka "ni javni podatek, je pa razmeram primerna". Pogodbo o prevzemu je NLB podpisala z Banko Slovenije.

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak je danes zjutraj komitente banke Sberbank v Sloveniji pozdravil v skupini NLB. "Nobenih razlogov ni več za kakršno koli skrb, nobenih razlogov za odpiranje računov pri drugih bankah ali prenašanje premoženja na druge banke," je zatrdil v izjavi za medije. Dostop do denarja teh strank je znova neoviran, je dejal. Dodal je, da je banka Sberbank v varnem pristanu, del skupine NLB in da bo poslovanje danes potekalo absolutno normalno. "Dvigi gotovine bodo neomejeni in so strankam Sberbank na vseh bankomatih NLB že omogočeni brez provizije." Komitenti Sberbank lahko s svojim premoženjem suvereno razpolagajo in "lahko mirno spijo".

Za dobrih 40.000 strank Sberbank se sicer čez noč ne spreminja nič - njihovi računi ostajajo pri Sberbank, njihovi poslovni odnosi se bodo še naprej odvijali s to banko, nespremenjene ostajajo tudi bančne kartice, je pojasnil Brodnjak. NLB namerava najprej spremeniti ime doslej ruske banke, nato pa to banko postopoma integrirati v NLB. Šele ob koncu postopka integracije, ki bo predvidoma trajal več kot leto dni, bodo bančni računi preneseni na NLB.

Brodnjak komitentom Sberbank sporoča, naj jih ne zaskrbi, če se danes, ob ponovnem zagonu poslovanja po dvodnevnem zaprtju, pojavijo kakšne operativne težave. "Sberbank danes razpolaga s potencialom NLB, likvidnostnimi rezervami, ki segajo v milijarde evrov in so večje od obsega vseh depozitov v Sberbank, so neobremenjene in kadar koli na razpolago," je poudaril. Ustrezne likvidnostne rezerve ima že sama Sberbank, sedaj pa ji je po potrebi na voljo še ves potencial skupine NLB, je podčrtal. "Denarja bomo dali, koliko bo potrebno, a smo prepričani, da od danes ne bo več navala," je dejal Brodnjak.

Bobo
Blaž Brodnjak

Zaposleni

V naslednjih mesecih bodo torej potekale aktivnosti za pripojitev Sberbank k NLB. Kako bo to vplivalo na število zaposlenih in poslovalnic - Sberbank jih ima 12, NLB pa jih bo imela kmalu 71 - je po Brodnjakovih besedah še prezgodaj reči. V Srbiji, kjer NLB združuje dve banki, bo število zaposlenih manjše za tretjino. Analizo v Sloveniji, ki bo dala tudi odgovor, koliko poslovalnic s koliko zaposlenimi bo imela združena banka, pa bodo šele opravili.

Trenutno se tudi za zaposlene v Sberbank ne spreminja nič, danes se normalno vračajo na delovna mesta. Tudi uprava Sberbank zaenkrat uživa zaupanje NLB, takojšnji posegi v upravo niso predvideni. Bo pa NLB, kakor hitro bo mogoče, prek skupščine imenovala nov nadzorni svet Sberbank.

S priključitvijo Sberbank k NLB bo sicer NLB znova postala vodilna banka v Sloveniji glede na bilančno vsoto. Obenem je Brodnjak izrazil ponos, da je NLB včasih sama potrebovala reševanje, danes pa nastopa v vlogi tistega, ki rešuje.