Pomanjkanje kapacitet

V Nemčiji do PCR testa le še dve skupini ljudi

L.J.
25. 1. 2022, 21.47
Posodobljeno: 25. 1. 2022, 22.03
Deli članek:

Do nedavnega je bilo PCR test treba opraviti vsakomur, ki je bil pozitiven na hitrem testu.

Bobo
Nemci, ki ne spadajo med ranljive skupine ali niso del zdravstvenega osebja, bodo okužbe lahko potrjevali le še s hitrimi testi.

V nemških laboratorijih so prejšnji teden dosegli 86 odstotkov kapacitet za analizo brisov, odvzetih za PCR testiranje. Po napovedih nemških epidemiologov naj bi do sredine februarja v državi potrdili po 600 tisoč primerov dnevno.

Zaradi pomanjkanja kapacitet so se tako nemške oblasti odločile, da testiranje zamejijo le še na zdravstveno osebje in zdravstveno ranljive skupine. Pri ostalem delu prebivalstva bo zadostovalo potrjevanje okužb s hitrimi antigenskimi testi.

Zanesljivost hitrih testov, dostopnih v Nemčiji

Ob spremembi ukrepov se pojavlja vprašanje o zanesljivosti hitrih testov. Nemške študije kažejo, da sta dva od najbolj pogosto uporabljenih hitrih testov le 60-odstotno zanesljiva, kar pomeni, da na vsakih 10 okužb izpustita 4. Druge študije so pokazale, da je 96 od 122 hitrih testov, dostopnih v Nemčiji, vsaj 75 odstotno zanesljivo.

V Nemčiji razmeroma nizke laboratorijske kapacitete

Zgolj v avstrijski prestolnici Dunaj, ki šteje približno dva milijona prebivalcev, tedensko opravijo več PCR testov kot v celotni Nemčiji, ki šteje 84 milijonov prebivalcev. V celotni Avstriji v primerjavi z Nemčijo tedensko izvedejo 5-krat več PCR testov kot v Nemčiji.