Več stroškov, manj delavcev

Ikea bo necepljenim delavcem znižala nadomestilo za bolniško odsotnost

M.M.
11. 1. 2022, 18.38
Posodobljeno: 11. 1. 2022, 18.42
Deli članek:

V podružnicah Ikee v Angliji so za samoizolirane necepljene zaposlene uvedli drugačen "plačni režim".

Profimedia
Ikea je znižala bolniško za necepljeno osebje, ki se mora samoizolirati zaradi izpostavljenosti koronavirusu.

V švedskem pohištvenem velikanu so priznali, da gre za "občutljivo temo'', a so morali sprejeti odločitev, da bodo odslej necepljeni delavci, ki morajo v samoizolacijo, prejeli le minimalno zakonsko predpisano bolniško nadomestilo.

Ikea, ki v Združenem kraljestvu zaposluje približno 10.000 ljudi, je v izjavi zapisala: "Polno cepljeni delavci in tisti z zdravniškim opravičilom bodo prejeli polno plačilo za samoizolacijo. Necepljeni delavci pa bodo plačani v skladu z našo politiko odsotnosti, pri čemer se izolacija zaradi tesnega stika z okuženo osebo plača v skladu z zakonsko določenim minimalnim bolniškim nadomestilom.'' 

Pomanjkanje osebja se bo nadaljevalo tudi v novem letu

V Angliji se ljudem, ki so cepljeni z vsaj dvema odmerkoma, ni treba samoizolirati, če so bili v tesnem stiku z nekom, ki je okuženim s koronavirusom. Necepljene osebe, ki so v stiku z okuženo osebo, pa se po zakonu morajo še vedno izolirati. 

Številna podjetja, ki so se v preteklem letu pritožila zaradi pomanjkanja delovne sile, zdaj opažajo množične odsotnosti zaradi bolj nalezljive različice omikron. V primeru mnogih podjetij zaposleni dobijo višjo bolniško nadomestilo kot imajo povprečno plačo, kar toliko bolj obremeni njihovo blagajno.

V Sloveniji Ikea, ki je v Ljubljani odprla svoja vrata februarja lani, zaposluje nekaj manj kot 50 ljudi.