Omikron spreminja pravila igre

Zametki upora proti obveznemu cepljenju: vse več pozivov k premisleku

G.G.
11. 1. 2022, 17.32
Posodobljeno: 11. 1. 2022, 17.45
Deli članek:

V Avstriji je vse več pomislekov glede obveznega cepljenja, ki po namerni vlade stopi v veljavo 1. februarja.

Reuters
Decembra so na Dunaju cepili tudi na avtobusih.
Do 1. februarja bo moralo poživitveni odmerek prejeti skoraj 900.000 Avstrijcev, sicer bo njihovo potrdilo o cepljenju neveljavno. Do tega prihaja zato, ker je bila veljavnost cepiva proti covidu-19 po prejetem drugem odmerku skrajšana z devet na šest mesecev, poroča STA.

Ko so v Avstriji razpravljali in pripravljali zakon o obveznem cepljenju proti koronavirusu, je bila prevladujoča različica delta. Danes dominira omikron, ki se širi tako med cepljenimi kot necepljenimi. Cepivo še vedno zelo dobro ščiti pred težjim potekom okužbe, pravzaprav jo velika večina polno cepljenih in cepljenih s poživitvenimi odmerkom prestane ne da bi sploh vedela za njo (asimptomatsko). Argument, da s cepljenjem ščitimo druge, ranljive skupine, pa je z omikronom bolj na trhlih nogah, saj, kot je rečeno, cepljenje ne ščiti pred prenosom okužbe (primeri iz Portugalske, Irske, Velike Britanije, Danske, Izraela, …).

Trikrat cepljeni avstrijski premier Karl Nehammer, ki trenutno povsem zdrav zaradi pozitivnega testa na koronavirus dela iz samoizolacije, vztraja pri načrtovanem datumu za začetek obveznega cepljenja.

V minulih dneh je do praktično prisilnega cepljenja izrazilo skepso več zdravstvenih strokovnjakov, danes pa še vodstvo avstrijske gospodarske zbornice (WKÖ) in del policistov. Predsednik zbornice Harald Mahrer meni, da je bistveno poskrbeti za čim višjo precepljenost prebivalstva. Uvedba obveznega cepljenja je po njegovem mnenju zadnji, najstrožji ukrep, pred katerim je nujno preučiti, ali so za dosego cilja (visoka precepljenost) na voljo milejša sredstva, ki ne posegajo tako grobo v posameznikovo zasebnost. V zbornici so mnenja, da politika še ni izrabila vseh sredstev, da bi tudi skeptike prepričali v koristnost cepljenja. Zato svetujejo, da vsi družbeni akterji začrtajo nove smernice, novo kampanjo za cepljenje, vlada pa naj do nadaljnjega odloži zakonsko uvedbo obveznega cepljenja, poroča Kronenzeitung.

Skupina policistov je danes poslala pismo notranjemu ministru Gerhardu Karnerju. Pozivajo ga, naj ne podpre obveznega cepljenja, ki vnaša razdor v družbo in tudi med vrste policistov.