Morija na Haitiju

Pretepli in še živa zažgali dva novinarja, tretji komaj ušel usodi

L.J.
7. 1. 2022, 20.01
Posodobljeno: 7. 1. 2022, 20.19
Deli članek:

V haiški prestolnici Port-au-Prince so pripadniki tolpe napadli tri novinarje. Eden je usodi ušel, druga dva pa te sreče nista imela.

Reuters
Na Haitiju se je v zadnjih 6 mesecih nasilje med oboroženimi tolpami in nad civilisti močno stopnjevalo.

Wilguens Louissaint in Amady John Wesley sta skupaj s še enim novinarjem za lokalni Radio Ecoute FM na obrobju prestolnice Port-au-Prince, v soseski Laboule 12, pripravljala o porastu kriminala in nevarnosti, ki so jo v območje prinesli nedavni spopadi. V soseski se za oblast trenutno spopada več oboroženih rivalskih tolp.

Med raziskovanjem za prispevek pa ju je napadla tolpa. Novinarja naj bi pretepli in nekajkrat tudi ustrelili, nato pa pri živem telesu zažgali. Tretji novinar je komaj ušel njuni usodi.

Reuters
Wilguens Louissaint, eden izmed dveh novinarjev, ubitih na Haitiju.

Na Haitiju v zadnjem letu beležijo porast nasilja in ugrabitev, oblast nad določenimi deli države pa držijo oborožene tolpe. Julija je bil v napadu na njegov dom ubit tamkajšnji predsednik Jovenel Moise. Po njegovi smrti je predsednik vlade Ariel Henry zatrdil, da se bo strumno boril proti nasilju tolp in njihovi moči. A niti sam pred nasiljem ni varen. Minuli vikend je skoraj podlegel poskusu atentata nanj v mestu Gonaives. Zaradi visokega števila ugrabitev in občutka nevarnosti je oktobra v državi stavkalo več tisoč delavcev.