Za policijskega konja 11,3 evrov na uro

Hojsovo ministrstvo Jaši Jenullu naložilo več kot 2000 evrov kazni

L.J.
7. 1. 2022, 20.46
Posodobljeno: 8. 1. 2022, 13.38
Deli članek:

Petkovemu protestniku Jaši Jenullu je Ministrstvo za notranje zadeve naložilo kazen v višini 2 tisoč evrov, kolikor naj bi z neprijavljenim shodom povzročil stroškov policiji, ki je shod varovala.

Bobo
Jašo Jenulla policija smatra za organizatorja petkovih protestov

Protestnik Jaša Jenull je prejel tožbo zaradi domnevne organizacije protesta proti vladi Janeza Janše. Tožbo proti Jenullu je vložilo Državno odvetništvo, ki v zadevi zastopa Ministrstvo za notranje zadeve pod vodstvom Aleša Hojsa. Tožbeni zahtevek Jenulla smatra za organizatorja petkovih protestov, in mu nalaga, da poravna stroške, ki naj bi jih povzročil policiji, ki je shod varovala. Naložili so mu tudi poravnavo plačila dela policijskih psov in konj.

Po poročanju časnika Dnevnik in portala N1 znaša strošek, ki je nastal s policijskim varovanjem protesta, 2255 evrov. V tožbo proti Jenullu naj bi bil vključen tudi cenik "storitev" policije. Ura policista na protestu stane od 18,70 do 25,33 evra, službeni konj stane 11,30 evra na uro, policijski pes pa 11,02 evra na uro, poroča Dnevnik.

Petkovi protestniki: nimamo organizatorja

V nasprotju z Ministrstvom za notranje zadeve petkovi protestniki trdijo, da nimajo enega organizatorja, temveč gre pri protestih za spontane shode. Tudi v Pravni mreži za varovanje demokracije, ki združuje štiri nevladne organizacije, ugotavljajo, da pri protivladnih protestih ni šlo za organizirane javne shode, poroča N1. Osebe, ki jih je kot organizatorje prepoznalo ministrstvo, namreč ne ustrezajo definiciji v zakonu o javnih zbiranjih. Po njej je organizator “fizična ali pravna oseba, na račun katere se izvede shod oziroma prireditev, in vsak, ki se javno razglaša za organizatorja ali kot organizator nastopa pred državnim organom,” kar pa za Jenulla ne velja.