Tožba proti tabloidom

Pirova sodna zmaga za Meghan Markle: plačati ji morajo dober evro

L.J.
5. 1. 2022, 11.28
Posodobljeno: 5. 1. 2022, 11.42
Deli članek:

Kljub odločitvi sodišča v prid tožbi, ki jo je proti angleškemu tabloidu Mail on Sunday vložila Markle, je sodna zmaga s tako nizko odškodnino vse prej kot sladka.

Profimedia
Sodišče je sicer presodilo v prid Meghan Markle, a je tabloidom naložilo plačilo nenavadno nizke odškodnine.

Vojvodinja suseška, Meghan Markle, proti britanskemu tabloidu Mail on Sunday in hčerinski družbi MailOnline sodno bitko bije že več kot tri leta. Markle tabloid toži zaradi vdora v zasebnost s tem ko so objavili pismo, ki ga je Meghan napisala njenemu očetu.

Sedaj kaže, da so se njeni nasprotniki v boju predali, saj se na odločitev sodišča, ki je presodilo v prid Markle, ne bodo pritožili. Sodišče je odredilo, da mora tabloid Markle plačati odškodnino v višini 1,2 €. V podobnih sodnih primerih proti medijem se odškodnine gibljejo med 90 in 100 tisoč evrov. Nizka odškodnina, ki jo bo od tabloida prejela Markle, tako nakazuje, da so imele njene trditve o zlorabi zasebnosti določene pomanjkljivosti. 

Poleg sicer nizke odškodnine, bo morala družba Mail on Sunday pokriti še sodne stroške Meghan Markle, ki so nastali v postopku. Ti znašajo okoli 1,2 milijona evrov. Prav tako mora tabloid Markle plačati še nedoločeno odškodnino za kršitev njenih avtorskih pravic, s tem ko so objavili njeno pismo. Mail on Sunday in MailOnline morata na svojih medijskih platformah objaviti še 67 besed dolgo novico o tem, da sta v sodbi proti Markle izgubila. Sodišče je določilo celo, katero pisavo morata tabloida uporabiti za ti objavi.