Ga je vzela Sava?

Matejevo vedenje je bilo čudaško, zatekel naj bi se v zapuščen objekt in nato izginil

S.R.
5. 1. 2022, 11.27
Posodobljeno: 5. 1. 2022, 17.52
Deli članek:

Od izginotja 27-letnega Splitčana Mateja Periša v Beogradu je minilo že šest dni, ob poplavi informacij in dezinformacij, ki jih servirajo predvsem srbski tabloidi, pa je danes znano kaj malo novega, kar bi osvetlilo dogajanje tiste kritične noči.

nestali.hr
Matej Periš

Kot smo že poročali, so se njegovi prijatelji, ki so se v noči na petek skupaj z njim zabavali v klubu Gotik ob obrežju reke Save, včeraj vrnili na Hrvaško, po poročanju hrvaških medijev pa so vsi uspešno prestali tudi preizkus s poligrafom. Včeraj so se oglasili tudi s srbskega ministrstva za notranje zadeve, kjer so pojasnili, da Mateja Periša iščejo številne ekipe policistov in potapljačev, preiskujejo pa brežine in strugi tako Save kot Donave, v katero se prva izliva nekaj sto metrov od kraja, kjer so ga zabeležile nadzorne kamere. Kot najverjetnejša teza še vedno velja, da je 27-letnik utonil, a na dan prihajajo nova dognanja, večinoma povezana s posnetki nadzornih kamer, ki so Mateja ujele med precej nenavadnim gibanjem po beograjskih ulicah.

Kot danes poročajo srbski in hrvaški mediji, je iskalna akcija na območju obeh rek težavna in naporna, saj je vidljivost slaba, površina velika, voda pa mrzla. Veliko je tudi grmičevja in drugega rasja, ki se z brežine zažira v obe reki.

Izsledili taksista

V Beogradu medtem še vedno ostaja Matejev oče Nenad Periš, ki je za hrvaški Index glede sinovih prijateljev dejal, da se poznajo iz srednje šole, so najboljši prijatelji in nikakor ne sumi, da so storili kar koli narobe. »Iskreno vam povem, da ne vem več. Moj sin je zadržan, športnik… Ne vem, kako je prišlo do tega, da je izgubil glavo, kar se vidi na posnetkih nadzornih kamer,« je dodal. Omenil je tudi posnetek, na katerem je videti, kako ustavlja taksista in se z njim pogovarja. »Kaj mu je bilo v tem trenutku in kam je nato krenil, ne vem. Verjemite mi, o tem mi je težko govoriti,« je še pojasnil Periš. Kar zadeva iskalno akcijo, se je domnevalo, da bi lahko bil med ključnimi osebami taksist, ki je s kraja sicer odpeljal brez Mateja. Tega je srbska policija kot kaže vendarle izsledila. Periš je namreč v intervjuju za hrvaški Jutarnji list dejal, da je policija z njim opravila razgovor, a da niso ugotovili nič pretresljivega. Matej naj bi taksista vprašal, »ali je prosto,« in prijel za kljuko na zadnjih vratih, zaradi zatemnjenih stekel pa naj ne bi videl, da so v vozilu že druge osebe. »Zaseden sem, sem na vožnji,« naj bi mu odgovoril taksist, tako naj bi se po navedbah očeta ta interakcija tudi zaključila.

Periš se je danes sestal tudi s hrvaškim veleposlanikom v Srbiji Hidajetom Hidom Biščevićem.

Iz propadajočega objekta proti Savi?

V zadnjem dnevu so se pojavile tudi informacije o posnetku ene od nadzornih kamer, ki naj bi Mateja ujela, kako se je zatekel v tako imenovano »špansko hišo,« zapuščen in propadajoč objekt nedaleč od mesta, kjer naj bi poskušal ustaviti taksi. Kamera naj bi ga po poročanju srbskega časnika Večernje novosti nato približno uro pozneje ujela, kako hišo zapusti in se spusti v smeri reke, a gre za zaenkrat še nepreverjene informacije. Je pa obstoj kamere, ki se nahaja na drugi strani ceste od »španske hiše,« potrdil novinar portala Index. Zaradi Matejevega nenavadnega vedenja kritične noči, kot ga razkrivajo posnetki nadzornih kamer, v kolikor se je na njih resnično znašel on, nekateri omenjajo možnost, da je bila posredi droga, a za kaj takega zaenkrat ni nobenih dokazov. Je pa srbski minister za notranje zadeve Aleksandar Vulin danes izjavil, da je policija izključila možnost nasilnega dejanja. Izpostavil je, da so njegovi prijatelji izginotje v petek prijavili prepozno, a da policija zaenkrat ni našla nobenih dokazov, da bi ponoči kjer koli prišlo do kakšnega fizičnega spora. Vulin je sicer poudaril, da bodo o kakršnih koli ugotovitvah, bodisi dobrih bodisi slabih, najprej obvestili njegovo družino, nikakor pa medijev.