Skrivnost ob reki Savi

VIDEO: Zgodba o izginulem Mateju buri duhove širom Balkana, obut je bil v bele copate

S.R.
4. 1. 2022, 08.32
Posodobljeno: 4. 1. 2022, 15.22
Deli članek:

V Beogradu se je danes začel četrti dan iskalne akcije za 27-letnim Splitčanom Matejem Perišem, ki je sicer že v noči na petek skrivnostno izginil med zabavo v klubu Gotik na bregu reke Save, a so ga aktivno začeli iskati šele v soboto.

Facebook
Matej Periš je pogrešan od noči na petek.

Spomnimo, Matej Periš se je v srbsko prestolnico odpravil z druščino prijateljev, da bi tam proslavili zaključek leta, a je kritične noči izginil v neznano. Srbski mediji so prve dni poročali o posnetkih nadzornih kamer, ki so ga ujele med potjo proti reki, kamor se je predvidoma odpravil na opravljanje male potrebe, zato se kot najverjetnejša teorija omenja, da je mladenič utonil. S tem se ne strinja njegov oče Nenad Periš, ki se je v nedeljo tudi sam odpravil v Beograd ter ki trdi, da je Matej treniral vaterpolo in da gre za športnika. Ker je na tistem mestu ob brežini Save tudi razmeroma visoka ograja, naj bi bilo kaj takega po njegovem mnenju malo verjetno, od takrat pa se je pojavilo še več videoposnetkov, ki Mateja postavljajo na različne kraje po mestu, iskalne akcije na brežini reke in v njeni strugi pa zaenkrat prav tako niso dale odgovorov. Pristojni organi so sicer včeraj iskalno akcijo še razširili, saj se namreč Sava nekaj sto metrov od kraja, kjer so Mateja zabeležile kamere, izliva v Donavo.

Kdo je na posnetkih?

Včerajšnji dan je sicer z novimi posnetki prinesel nov preobrat v zgodbi. Na njih naj bi bilo videti mladeniča močnejše, športne postave, oblečenega v majico s kratkimi rokavi, ki postopa ali teče po različnih ulicah v širši okolici kluba Gotik. Ogledal si jih je tudi njegov oče, ki meni, da bi lahko bil fant na njih dejansko Matej. Čas, ko naj bi nastali posnetki, se sicer nekoliko razlikuje od časovnice, ki so jo podali njegovi prijatelji, a je razlika majhna in je lahko povsem tehnične narave, ali pa so njegovi prijatelji napačno ocenili, kdaj so Mateja nazadnje videli. Pojavila se je tudi dilema glede barve športnih copat, ki jih je nosil Matej. Oseba s posnetkov je namreč obuta v bele copate, medtem ko naj bi Matej tiste noči nosil črne. Kot danes poročajo srbski in hrvaški mediji, naj bi bila informacija o črnih copatih, ki naj bi jo policiji podal eden od njegovih prijateljev, napačna. Matej naj bi bil tako kot oseba s posnetkov obut v bele copate. Njegovi prijatelji, gre za šest oseb, so se danes že vrnili na Hrvaško. Srbska policija jih je v zadnjih dnevih večkrat zaslišala, pri čemer so morali prestati tudi preizkus s poligrafom.

Nekateri mediji so medtem včeraj poročali še o enem posnetku, na katerem naj bi bilo videti osebo, ki plava v Savi. Poročali so, da je Matejev oče že potrdil, da je na njem njegov sin, a je Nenad Periš, ki dvomi, da je tisti posnetek sploh nastal kritične noči, to za hrvaški portal Index zanikal. Kakovost tega posnetka je sicer razmeroma slaba, nasploh pa okoli posnetkov vlada popolna zmeda in ni povsem jasno, na katerih se dejansko nahaja Matej. Srbska policija se je okoli tega vprašanja zaenkrat zavila v molk. Starejši Periš je sicer prepričan, da je na enem posnetku, na katerem je videti mlajšega moškega, ki zaustavlja taksi, a vanj nato ne vstopi, resnično njegov sin. Pojavlja se tudi veliko pričevanj, da so moškega, podobnega Mateju, opazili tu in tam, a ta pričevanja odpirajo več vprašanj, kot dajejo odgovorov.

Z informacijami skopi

Pristojni organi danes preiskujejo tudi strugo in obrežje reke Donave. Matejev oče je medtem spregovoril za hrvaški portal 24sata. Pojasnil je, da je bil včeraj na pogovoru s srbsko policijo ter da je z njihovimi napori in strokovnim pristopom "absolutno zadovoljen." Dejali so mu, da tekom včerajšnjega dne niso prišli do kakšnih novih ugotovitev, da pa preiskava poteka v več smeri.

V zvezi z izginotjem so se danes oglasili tudi na srbskem ministrstvu za notranje zadeve. Če so balkanski tabloidi z objavljanjem bolj ali manj resničnih informacij in špekulacij, povezanih s kritično nočjo, povsem poblazneli, pa so na ministrstvu zelo redkobesedni. Pojasnili so, da Mateja dan in noč iščejo vse od trenutka prijave o njegovem izginotju, v preiskavi pa sodelujejo tako kriminalisti kot policisti iz različnih policijskih postaj in enot. Potrdili so še, da s patruljnimi čolni preiskujejo Savo in Donavo, kot tudi brežini obeh rek.