V Kazahstanu odstopila vlada

FOTO: Cene goriva zanetile proteste, vdrli so v županov urad

L.J.
5. 1. 2022, 11.51
Posodobljeno: 5. 1. 2022, 19.26
Deli članek:

V kazahstanski prestolnici Almati in v zahodni provinci Mangistau so se zaradi rasti cen goriva na ulice podali protestniki. Danes je odstopila vlada.

Reuters
Protestnike je razjezila rast cen goriva.

Kljub uvedbi policijske ure in pozivom predsednika Kasima-Jomarta Tokajeva, da so napadi na vlado in vojsko strogo prepovedani, se protesti danes še nadaljujejo. V kazahstanski prestolnici Almati so protestniki danes vdrli v županov urad.

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev je danes prevzel vodenje varnostnega sveta, ki ga je doslej vodil nekdanji dolgoletni državni voditelj Nursultan Nazarbajev. Tokajev je v luči nasilnih protestov obljubil najstrožje možne ukrepe.

V z nafto in zemeljskim plinom bogatem Kazahstanu je državljane že nekaj dni razburjala rast cen goriva, natančneje utekočinjenega plina. Dobršen del kazahstanskih državljanov je svoja vozila namreč preuredil tako, da delujejo na utekočinjeni plin, saj je bil ta energent v državi najcenejši. Ponovoletna rast cen goriva je minuli konec tedna zanetila upor, ki se je pričel v zahodni provinci Mangistau, sinoči pa so se protesti preselili še na ulice prestolnice Almati. Protesti so izbruhnili v kraju Zhanaozen, kjer so že leta 2011 stavkali delavci na naftnih poljih. Takrat je policija v spopadih ubila 14 stavkajočih delavcev in jih huje poškodovala okoli 70, na policijsko nasilje pa so se jezno odzvali prebivalci po celotni državi.

Reuters
V protestih je prišlo do spopadov med policijo in protestniki.

Protesti pred desetimi leti so prestolnico Almati bolj kot ne oplazili, sinoči pa se je to spremenilo. Protestnikov ni pomirila niti včerajšnja hitra odločitev vlade, da zgornjo ceno goriva omeji na približno 50 odstotkov tržne vrednosti. Kazahstansko notranje ministrstvo je sporočilo, da je v protestih, v katerih je prišlo do spopadov med protestniki in policijo, aretiralo 200 ljudi. Ranjenih naj bi bilo 95 policistov, uradnih podatkov o ranjenih protestnikih pa ni. Internet na mobilnih napravah včeraj ni deloval, prav tako je bil uporabnikom onemogočen dostop do aplikacij za sporočanje.

V odziv na včerajšnje proteste je kazahstanski predsednik Tokajev uvedel izredno stanje, ki bo trajalo dva tedna in policijsko uro med enajsto zvečer in sedmo zjutraj. Zaradi protestov je odstopila vlada premierja Askarja Mamina, ki ga bo na položaju začasno nadomestil dosedanji podpredsednik vlade Alikan Smajlov.

Kazahstanska politična ureditev pa določa, da premierja na položaj imenuje in izbere predsednik. Prav tako ima zgolj predsednik pristojnost, da spreminja ustavo, imenuje parlament, razpusti parlament, in dejansko vodi vlado. Tako se zdi, da gre pri odstopu Maminovega kabineta zgolj za navidezen poskus ugoditi protestnikom, saj namerava Tokajev, ki dejansko vodi državo, na položaju ostati nedotaknjen.