Požar na letalu

Izredno stanje na Ryanairovem letu, pilot prisiljen v zasilni pristanek

L.J.
4. 1. 2022, 10.12
Posodobljeno: 4. 1. 2022, 10.39
Deli članek:

Letalo irskega prevoznika Ryanair je bilo zaradi požara v zadnjem delu letala prisiljeno v zasilni pristanek v francoskem Brestu.

Profimedia
Slika je simbolična

Ryanairovo letalo je bilo iz angleškega Manchestra namenjeno v mesto Faro na Portugalskem. Letalo je vzletelo okoli pol sedme zvečer, že po nekaj manj kot 50 minutah pa je na krovu zavladala panika. 

V zadnjem delu letala je zagorelo. Pilot je sprejel hitro odločitev, da razglasi izredno stanje na letalu in zaprosi za zasilni pristanek. Skupaj s kontrolorji je za najprimerejšo lokacijo izbral letališče v francoskem mestu Brest. Za hiter pristanek je moralo letalo v kratkem času premagati veliko višinsko razliko. V le sedmih minutah se je letalo spustilo z 12 500 metrov nadmorske višine na 1900 metrov, kar velja za več kot dvakrat hitrejši spust kot je običajno. 

Ob zasilnem pristanku v Brestu so letalo pričakali gasilci in policisti. Prvi so uspešno ustavili požar, drugi pa z letala pospremili potnike. Nihče od potnikov ali posadke ni bil poškodovan. Potnike so z nadomestnil letalom še isto noč prepeljali iz Bresta na končno destinacijo, portugalski Faro.