Eden najhujših v Evropi

FOTO: Pobrali so mu 20 luksuznih avtomobilov in drugo premoženje v vrednosti najmanj 2,5 milijona evrov

S.R.
4. 1. 2022, 10.22
Posodobljeno: 4. 1. 2022, 14.55
Deli članek:

V Španiji so pridržali enega največjih kripto goljufov v Evropi. Španska policija je 45-letniku zasegla premoženje v višini 2,5 milijona evrov.

La Guardia Civil
Zasežena luksuzna vozila portugalskega kripto goljufa.

V španski Valenciji so v nedeljo aretirali 45-letnega portugalskega državljana, osumljenega sedmih kaznivih dejanj goljufije in pranja denarja. Španska policija je pojasnila, da je na spletu ustvaril navidezno platformo za vlaganje v kriptovalute, jo nato promoviral prek forumov in radijskih oddaj ter na športnih in celo dobrodelnih prireditvah. S tem je pritegnil vlagatelje, željne kosa kriptopogače. Policija ga je preiskovala od avgusta letos.

La Guardia Civil
Zasežena luksuzna vozila portugalskega kripto goljufa.

45-letnik je na svoji platformi obljubljal najmanj 2,5-odstotni donos na teden, odvisen seveda od višine naložbe. V resnici je šlo za še en primer razvpite Ponzijeve sheme, kjer se je donos izplačeval s pomočjo sredstev, ki so jih prispevali novi vlagatelji. Slednje se je nato spodbujalo k investiranju vedno višjih zneskov in privabljanju novih vlagateljev. 45-letnik je sredstva porabljal za financiranje svojega visokega življenjskega standarda. Privoščil si je vse od luksuznih avtomobilov do pregrešno dragih dopustovanj, so pojasnili policisti. Dodali so, da so veliko njegovih žrtev identificirali v Španiji, a da je deloval tudi v Luxembourgu, Švici in na Portugalskem.

La Guardia Civil
Zasežena luksuzna vozila portugalskega kripto goljufa.

Med nedeljskimi hišnimi preiskavami so preiskali njegov dom, sedež njegove družbe in delavnico, kjer je imel skrit del svojega premoženja. Zasegli so več dokumentov in elektronskih naprav ter skupaj kar 20 luksuznih vozil. Skupna vrednost zamrznjenega premoženja, vključno z vozili in bančnimi računi, znaša več kot 2,5 milijona evrov.